среда, 18. септембар 2013.

Prevara u režiji Mostarke Jasne Badžak

Ovaj tekst objavljen je u "Nezavisnim novinama" 14. novembra 2003. godine. Tekst govori o kupovini nagrada i raskrinkava unosan posao dvoje Mostaraca, izbjeglica u Londonu. 
Poslije njega akter prevare Jasna Badžak otvorila je blog i objavila tekst: "Ko je Mirjana Kusmuk i zašto joj smeta Jasna Badžak". 
U tom nebuloznom pokušaju odbrane prije svega profita, ja sam postala "nacista", a Jasna Badžak borac protiv "nacizma".  
Zato ovaj tekst danas ponovo puštam u eter. Da se ne zaborave činjenice.




“Nezavisne” otkrivaju: Dvoje Mostaraca u Londonu vlasnici “prestižnog” magazina “Finance Central Europe”

Prevara u režiji Mostarke Jasne Badžak


Ko se krije iza imena Maya Brown - Ko su vlasnici “Finance Central Europe” - Kako su Jasna Badžak i Dragomir Mikulić služeći se sitnim prevarama došli do stotina hiljada funti zarade - “Finance Central Europe” nije izdanje “Ekonomista”

                             Piše: Mirjana KUSMUK



Jasna Badžak, alijas Maya Brown, vlasnik je i direktor magazina “Finance Central Europe”, koji je u protekle dvije godine bankarima sa jugoistoka Evrope uzeo stotine hiljada funti da bi rangirao njihov poslovni uspjeh u “prestižnom magazinu iz Londona”. 

PODACI O KOMPANIJI: Kompanija “Finance Central Europe”, koja izdaje istoimeni magazin, osnovana je u Londonu prije nepune dvije godine, tačno 14. decembra 2001. godine. Prvi broj magazina u kojem je objavljena rang-lista uspješnosti banaka sa jugoistoka Evrope izašao je u oktobru, tri mjeseca prije osnivanja same kompanije. 

Na spisku firmi u Velikoj Britaniji “Finance Central Europe” registrovana je na adresi 72 Prince Square, London, gdje joj je sjedište bilo do početka ljeta prošle godine. 

Sjedište “Finance Central Europe” već više od jedne godine nalazi se na adresi 14 Rusells's Wharf 423 Harrow Road W10 4RE London, kao što i piše u afiši samog magazina. 

Glavni lik “Finance Central Europe” žena koja se predstavlja kao Maya Brown, a čije pravo ime je Jasna (Šemsudina) Badžak iz Mostara, je i direktor i suvlasnik same kompanije, a u njenom stanu nalazi se i sjedište “Finance Central Europe”. 

U generalijama kompanije, koje se mogu dobiti na veb sajtu www..companieshouse.gov.uk, stoji da su vlasnici “Finance Central Europe” Jasna Badžak i Dragomir Mikulić, Mostarac sa kojim Jasna živi i ima dijete. 

Adresa na kojoj su prijavili da stanuju je ista kod oboje i glasi 14 Russell's Warf 423 Harrow Road, kao i adresa kompanije “Finance Central Europe”. U podacima o kompaniji tako i stoji da je sjedište “Finance Central Europe” u stanu. 

Navodi se da je Jasna Badžak bila državljanin BiH, te da je od 10. septembra 2002. godine državljanin Britanije, dok je Dragomir Mikulić i danas državljanin BiH.

KAKO POSLUJE JASNA BADŽAK: Dalje stoji da je “Finance Central Europe” periodični magazin, čiji direktor je Jasna Badžak, a sekretar Dragomir Mikulić. Broj dionica “Finance Central Europe” je 100, a vrijednost pojedinačne dionice 100 funti. Tako je ukupna vrijednost kompanije 10.000 funti, a vlasnik 50 odsto ukupne imovine je Badžak, a 50 odsto Mikulić. 

Čitava “poslovna operacija” “Finance Central Europe” izgleda ovako: Maya Brown (Jasna Badžak) kontaktira kompanije i traži da joj dostave godišnje izvještaje o poslovanju koje je za njih radila neka strana revizorska kuća, te da uplate to što će biti rangirani u “uglednom londonskom magazinu”. 

Prema jednoj od uplatnica, koja je u posjedu “Nezavisnih”, cijena samog rangiranja je oko 1.400 funti ili 4.200 KM. Drugi kontakt je obavještavanje klijenta “o visokorangiranoj poziciji” na listi, što je sasvim dovoljan razlog za objavljivanje reklame klijenta u magazinu “Finance Central Europe”, što se dodatno plaća. 

Ovo objašnjava razliku u cijenama koje su uplaćivale različite kompanije. Ta cijena kreće se od 1.400 do 6.000 funti. 

Potom “analitičari”, okupljeni u stanu Jasne Badžak, ocjenjuju rad banaka i kompanija na jugoistoku Evrope.

Rejting se potom objavljuje u magazinu “Finance Central Europe”, koji je za ovu godinu planiran za decembar mjesec. Publikacija se ne može naći u prodaji, a dobijaju je samo oni koji su platili rejting ili reklamu, kao i mali broj “potencijalnih” klijenata. 

U afiši prvog i drugog izdanja “Finance Central Europe” iz 2001. i 2002. godine, do kojih su “Nezavisne” uspjele da dođu, nema imena kompanije koja je štampala publikaciju. 

U Velikoj Britaniji ovako nešto se dešava ukoliko se štampa izuzetno mali tiraž, jer za svaki tiraž koji je razuman kompanije koje ga štampaju stave svoje ime u liniji “Printed by:…”. 

Drugi razlog zbog kojega nema imena štamparije može da bude i namjerno prikrivanje njenoga imena što smanjuje troškove izdavača. 

Na istoj strani je i podatak prema kojem je Y. Badzal, što je varijacija imena J. Badžak, “pomoćni izdavač”. U afiši tačno piše: “Associate publisher: Y.BADZAL”. 

NAGRADNE DIPLOME DONOSI POŠTAR: “Finance Central Europe” najuspješnijim sa jugoistoka Evrope nagradne diplome šalje poštom, a potom diplome i reklame rangiranih banaka objavljuje u magazinu koji im takođe dostavlja poštom. 

Poređenja radi, ugledni britanski “Euromoney” koji vrši rangiranje najuspješnijih banaka iz cijeloga svijeta već 123 godine za dobitnike priređuje gala prijem na kojem im svečano uručuje priznanja. Tako je 10. jula ove godine u Londonu upriličen prijem za 450 banaka koje su dobile prestižnu nagradu “Euromoney”. Ceremoniju dodjele nagrada otvorio je jedan od vodećih ljudi “Euromoney” ser Patrik Serdžent. 

Pobjednici prestižne nagrade ne moraju obavezno da budu one banke koje su ostvarile najbolje finansijske rezultate ili koje imaju najveći udio na tržištu, već i one koje pokažu dobru organizovanost, profesionalnost, originalnost i raznolikost. Rangiranje se ne naplaćuje.

Koliko je “Finance Central Europe” ugledan finansijski magazin možda najbolje govori podatak da više od jedne godine nije imao veb stranicu na Internetu. 

Prva web stranica “Finance Central Europe” bila je www.financecentraleurope.com, a postavljena je nakon osnivanja kompanije i bila je aktivna oko deset mjeseci. 

Na njoj su bile reklame nekoliko banera: VB banka Banja Luka, Commerc Bank Sarajevo, Podgorička banka Podgorica, Vojvođanska banka Novi Sad. 

Nova veb stranica “Finance Central Europe” registrovana je ponovo tek prije petnaestak dana, 29. oktobra 2003. godine kao što se i može vidjeti na linku koji daje pregled svih registracija domena na Internetu (www.bb-online.co.uk). Stranica je do danas u fazi izrade.

“FINANCE CENTRAL EUROPE” NIJE IZDANJE “EKONOMISTA”: Iako se sami predstavljaju kao izdanje uglednog britanskog “Ekonomista”, kako ih krste i brojni mediji u zemljama bivše Jugoslavije, u samom “Ekonomistu” tvrde da nemaju ništa sa “Finance Central Europe”, niti da su bilo kada čuli da taj magazin postoji. 

“Magazin 'Finance Central Europe' koji se bavi rangiranjem banaka na jugoistoku Evrope nikada nije bio dio grupacije 'Ekonomist' kakvim ga predstavljaju mediji, banke i kompanije u javnosti zemalja bivše Jugoslavije”, kazao je “Nezavisnim” Alen Fišer, jedan od menadžera “Ekonomista”.

On je dodao da je u sastavu “Ekonomista” do prije dvije godine poslovao magazin “Business Central Europe”, ali da je taj magazin ugašen i da od tada “Ekonomist” nema izdanje koje zasebno tretira centralnu ili jugoistočnu Evropu.

U publikaciji “Finance Central Europe” kompanije sa jugoistoka Evrope pozivaju se da sponzorišu godišnju Konferenciju “Ekonomista” u Londonu. 

“Jedinstvena konferencija 'Ekonomista' tzv. okrugli stolovi sa vladama vam omogućava dijalog sa političkim liderima licem u lice. Za organizovanje Konferencije 'Ekonomista' potrebno je sponzorstvo kompanija. Ako imate slične poglede i ako ste zainteresovaniji za lobiranje sa vladom i promociju svojih proizvoda i usluga molim vas kontaktirajte Mayu Brown”, stoji u prvom broju “Finance Central Europe”. 

Jasna Badžak, alijas Maya Brown, u uvodniku piše da se odlučila da napravi magazin koji će biti posvećen rangiranju banaka u jugoistočnoj Evropi, jer još uvijek postoji neslaganje o tome koje zemlje pripadaju ovom području, kao i zbog toga što se svi drugi drže daleko od zemalja pomenutog regiona, budući da su u tranziciji. Naravno, nema ni riječi o ličnoj zaradi Jasne Badžak, koja je i jeste osnovni motiv formiranja “Finance Central Europe”, uz brojne prevare koje idu zajedno s tim.


Ko je Maya Brown?


Jasna Badžak rođena je 29. septembra 1971. godine. Prije početka rata u BiH 1992. godine radila je kao novinar na Radio Mostaru. U Veliku Britaniju stigla je kao izbjeglica prije desetak godina. 

Stan u kojem se okupljaju navodni mnogobrojni analitičari i ekonomski eksperti “Finance Central Europe” da bi napravili rang-listu najuspješnijih na jugoistoku Evrope, dobila je od opštine. 

Mostarci koji žive u Londonu, ali koji ne žele da im se pominju imena, jer smatraju da je žena o kojoj govore veoma opasna, navode da je do stana u Londonu, koji se čeka i po deset godina, došla veoma brzo tako što je snimala razgovore koje je vodila sa službenicima u Local Council (opštini koja daje stanove za to područje), da bi ih potom ucjenjivala. 

Prije nego je osnovala “Finance Central Europe” Jasna Badžak je od 1997. do 1999. godine radila u kompaniji “Kogan Page Communications”. Upravo u to vrijeme počela je da koristi svoje novo ime Maya Brown. Njen šef Džek Darkin kaže da se sjeća da je kod njih radila Maya Brown, ali da ne zna njezino drugo ime. Za razliku od njega sekretarica kompanije kaže da u kompaniji postoji “neko ko se sjeća Jasne Badžak”. 

U vrijeme dok je radila u “Kogan Page” Jasna Badžak je i studirala na South Bank University, Media studij. Predstavlja se kao magistar finansija.

Otac joj je bio profesor u Mašinskoj školi u Mostaru, a danas roditelji žive sa njom i njenom porodicom u Londonu.

Koga je najuspješnijim proglasila Jasna Badžak?

Od ove godine Jasna Badžak i njen magazin “Finance Central Europe” počeli su pored banaka da vrše i rangiranje najuspješnijih kompanija sa jugoistoka Evrope.

Tako je za najuspješniju kompaniju u BiH proglašen Telekom Srpske, a za najuspješnijeg menadžera njegov direktor Željko Jungić.

Prethodne dvije godine radila je rangiranje isključivo banaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Albanije, Bugarske, Grčke, Makedonije i Turske.

U magazinu “Finance Central Europe” u 2002. godini rangirano je 187 banaka. Rangiranje je izvršeno po osnovu pet kriterijuma za sve banke zajedno, a onda po istih pet kriterijuma za svaku zemlju pojedinačno. 

Eksperti, koji se bave analizom finansijskih izvještaja, tvrde da je za unos podataka u računar za svakog od klijenata potrebno tri do pet minuta. Tako se unos finansijskih izvještaja 187 banaka može uraditi laganim tempom za dva dana. Računar koji ima adekvatan program potom sam izbaci rangirane unesene podatke.

Vlasnik, direktor, međunarodni direktor, direktor marketinga

U samoj registraciji “Finance Central Europe” stoji da je suvlasnik i direktor Jasna Badžak. U vizit karti koju Jasna Badžak daje klijentima stoji njeno novo ime Maya Brown. Prema vizit karti ona je direktor marketinga, kao što piše i u impresumu magazina “Finance Central Europe”. U pismu koje je nedavno uputila “Nezavisnim” potpisala se kao međunarodni direktor “Finance Central Europe”, dok je obavještenje o nagradi Telekomu Srpske, koje se nalazi na njihovom veb sajtu, potpisala samo sa Maya Brown.  

"Nezavisne novine", 14.11.2003.

Нема коментара:

Постави коментар