уторак, 3. септембар 2013.

Ćuzularenje




Da bi neka stranka ili neki političar dobio izbore ni slučajno sebi ne smije da dozvoli da ponizi one koji ga biraju. I to je abeceda koju još uvijek nije savladao generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan.

Jer da jeste ne bi Ćuzulan od svih nas pokušao da napravi papke, kakve svijet nije sreo. A to već vrijeđa i ljuti svako normalno čeljade, kojem gusle jesu časna narodna tradicija, ali nisu izvor informisanja. 

- SNSD u grozničavom strahu od gubitka izbora, pa zato na svaki način pokušava da javnost RS putem svojih režimskih medija ubijedi u pobjedu na predstojećim izborima. S obzirom na to da javnost nije progutala udicu američkog NDI, sada se od  agencije IPSOS plasiraju nova istraživanja.  Poznato je da IPSOS radi za SNSD, SDP i za RTRS te da su oni glavni naručioci tih poslova iz BiH - ispriča  Ćuzulan u dvije rečenice stotinu gluposti.

Pa da krenemo redom. Ćuzulan kaže da su istraživanja, koje objavljuje “Glas Srpske”, “naručena”. Nikome normalnom nije jasno šta je ovdje sporno? Svako istraživanje javnog mnjenja je naručeno, ali nije naručen njegov rezultat. I tu je suština: istraživanje se naručuje, ali se ne naručuje rezultat.

Nastavlja dalje da “Ipsos Stratedžik marketing radi istraživanja za SNSD, SDP, RTRS”, ali prešućuje da Ipsos radi istraživanja za državni vrh Srbije, EU i mnoge druge važne svjetske institucije. A zašto? Pa zato što je Ipsos Strateyik marketing jedna od najjačih i najozbiljnijih agencija za istraživanje javnog mnjenja na Balkanu kojoj svi  vjeruju. A zašto joj vjeruju? Pa zato što daje tačne rezultate! 

Samo Ćuzulanu još niko nije javio da tako ozbiljna i kredibilna agencija nikada ne bi založila svoj svjetski ugled zarad istraživanja javnog mnjenja u RS i izgubila mnogo važne klijente  lažirajući rezultate ovdje? Ili zna  Ćuzulan, ali misli da smo mi papci?

I tu nije kraj. Dragan Ćuzulan nastavlja:  Istraživanja koja je prije sedam dana proveo SDS putem Centra demokratskih inicijativa, a u saradnji sa stručnjacima iz beogradskog Instituta za sociološka istraživanja, pokazuju da su SDS i SNSD izjednačeni.

U petominutnoj internet provjeri kredibiliteta istraživača na čije rezultate se Ćuzulan poziva (dakle, nije bitan rezultat, nego kredibilitet istraživača!) bilo je sve jasno.

Centar demokratskih inicijativa je nevladina organizacija iz Kotor Varoša na čijem čelu je izvjesni Neđo Lipovac. Ta NVO nikada se nije bavila istraživanjem javnog mnjenja i ako jeste nema rezultata, niti je poznata izvan Kotor Varoša.

Institut za sociološka istraživanja iz Boegrada postoji pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i bavi se naučnim istraživanjima socioloških kretanja. Bavi se dakle  teorijskim i empirijskim naučnim istraživanjima društvenih procesa, a ne egzaktnim istraživanjima javnog mnjenja. 

Нема коментара:

Постави коментар