уторак, 3. септембар 2013.

Medijski spin aktivista obavještajnog podzemlja

Državno tužilaštvo u Minhenu ne vodi istragu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i(li) njegovog sina, saopštilo je u petak to tužilaštvo.

- Milorad Dodik nema otvoren račun u Hipo banci Banjaluka. Neistina je da njegov sin ima milionski iznos na računu u našoj banci, saopštila je Hipo banka Banjaluka.

Hrvatski “novinar” Domogoj Margetić blizak ratnim strukturama službi bezbjednosti te države, objavio je još 22. oktobra na portalu “Seebiz.eu” tekst o tome kako Dodikov sin Igor navodno ima račun u Hipo banci Banjaluka na kojem se nalazi deset miliona KM, te da to istražuje tužilaštvo u Minhenu.

Desetak dana kasnije, početkom novembra, pisanje Margetića prenio je jedan portal u Banjaluci.

U četvrtak, 15. novembra, taj isti Margetićev tekst sa više od 20 dana zakašnjenja objavilo je sarajevsko

“Oslobođenje”, ali i Novinska agencija BETA iz Beograda.

Ako je smisao postojanja svake novinske agencije BUDI PRVI i BUDI TAČAN, postavlja se pitanje kako je moguće da jedna novinska agencija tekst prenese sa zakašnjenjem od 23 dana od dana njegovog objavljivanja?

Odgovor je jednostavan: moguće je, jer ovdje nije riječ o novinarstvu, nego o medijskom spinu.

Spin u slobodnom prevodu znači medijska manipulacija, a u bukvalnom “vrtjeti”. U stvari, riječ je o formi propagande kojom se nastoji izmanipulisati javnost i neka osoba ili događaj diskreditovati ili pak prikazati boljom nego što jeste. Spin se definiše i kao trik kojim se istina pretvori u laž ili laž u istinu, a sve se manipulacijom zavrti kroz medije.

Kako se svaka vijest novinske agencije, pa i Novinske agencije BETA, multiplicira u svim onim medijima koji su korisnici njenog servisa, tako se dogodilo i sa ovom Margetićevom, koju je u četvrtak, 15. novembra, preuzeo i objavio najveći broj medija u Srbiji, RS, BiH...

Da je riječ o manipulaciji i spinu potvrđuje i to što BETA, koja je pustila Margetićev tekst (sa 23 dana zakašnjenja), kao izvor nije navela autora teksta, nego se pozvala na pisanje portala “Seebiz.eu”. Zašto? Pa zato jer pisanje portala “Seebiz.eu” zvuči uvjerljivije, nekako evropskije i ima veću težinu nego da su citirali Domogoja Margetića.

Drugo, da nije riječ o manipulaciji i spinu i BETA, ali i oni drugi kojima je ta vijest bila poziv na juriš na Dodika, bi pokušali da provjere istinitost tako teških optužbi ili u Kabinetu predsjednika RS ili u Hipo banci u kojoj se, navodno, nalazi milionski račun.

Sve to bilo je novinarski neophodno da bi se saznala prava istina i javnost o njoj upoznala. Ali jasno je da ta istina nikom nije trebala, nego da je cilj bio jedan: medijskim spinom diskreditovati Dodika i člana njegove porodice.

A šta je to objavio Domogoj Margetić? Objavio je da je “Tužilaštvo u Minhenu potvrdilo da je naložilo pokretanje postupka u predmetu prijave protiv Hipo Alpe Adrija banke u Banjaluci, kao i protiv Milorada Dodika i Igora Dodika”. Objavio je da je “najnovijim dokumentom Tužilaštva potvrđeno da su Milorad Dodik i njegov sin Igor, prema imovinskoj kartici iz jula 2010. godine, pohranili na tajnom računu 10.805.000 KM”.

Portparol tužilaštva u Minhenu juče (16. novembar) je rekao da je tačno da broj predmeta koji je objavio Margetić postoji i da jeste vezan za “slučaj Hipo banka”, ali da se u njemu ne pominju ni Milorad Dodik, ni njegov sin!

Tužilaštvo u Minhenu je samo reklo ono što je svakom prosječno inteligentnom čitaocu (a da ne bi uredniku medija?) bilo jasno odmah, a to je da je Margetićev tekst pun nebuloza i netačnih navoda.

Prava i osnovna jeste: zbog čega bi to Tužilaštvo u Minhenu vodilo istragu protiv predsjednika RS i njegovog sina kada oni niti su njemački državljani, niti su bilo koje krivično djelo počinili na teritoriji države NJemačke?

Ovo je najjača činjenična glupost na kojoj se i bazira cijela dalja konstrukcija Margetićevog teksta i koja taj i takav tekst ruši kao kulu od karata.

Drugo pitanje je ono koje će postaviti svaki čovjek koji umije da razmišlja, a čula sam ga od gospođe kojoj politika nije jača strana. Zar je Igor Dodik toliko naivan da deset miliona KM, ako ih ima, položi pod svojim imenom na račun banke u Banjaluci, kada su Švajcarska i Austrija prepune sefova koji nose brojeve i gdje je tajnost identiteta zagarantovana? Teško će biti da jeste.

I kada sve stvari poredaš, jasno je da je ovaj i ovakav medijski spin dobro spakovan u obavještajnom podzemlju sa ciljem diskreditacije, ali moglo bi se reći i “sluđivanja” Milorada Dodika. Nisu naivni obavještajci pa da nisu snimili psihološki profil Dodika i po njemu ga “udarili” tačno tamo gdje je emotivno najtanji, a to je sin.

O Domogoju Margetiću lično, priznajem, ne znam mnogo, ali znam dovoljno. Jednom davno, kada se Margetić pojavio u nekom timu za borbu protiv korupcije u RS, moj drug zagrebački novinar mi je na pitanje ko je taj čovjek ponešto rekao. Rekao mi je da je Margetić čovjek blizak ratnoj strukturi tajne hrvatske službe i ustaškoj emigraciji i da njime i danas kao navođenom raketom rukovodi struktura ratnih šefova SIS-a.

Na njegovo naručeno diskreditovanje javnih ličnosti lažima i manipulacijama upozoravali su u tamošnjim medijima i ugledni hrvatski novinari Drago Pilsel i Gordan Malić.

E sada, ne znam, niti mogu da znam ko je angažovao Margetića u tom tzv. “Ekspertskom timu jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala” sa sjedištem u Banjaluci, ali bi taj odgovor bio zanimljiv jer bismo toga koji ga je angažovao mogli da upitamo šta je bila preporuka i čija je bila preporuka za Margetićev angažman. Taj odgovor dodao bi samo još neku kockicu u već složeni mozaik, ali veoma važnu.

I po stoti put neophodno je povući paralelu između

“slučaja Dodik” i “slučaja Đinđić” i njihove medijske diskreditacije. I ne zato što su Dodik i Đinđić u bilo čemu slični, ili različiti, svejedno, nego zato što je diskreditacija i na kraju ubistvo Đinđića bilo školski primjer medijske manipulacije i kriminalizacije jedne javne ličnosti.

Tom operacijom rukovodio je hrvatski nedjeljnik “Nacional” čiji tekstovi su se, naravno, multiplicirali potom u srpskim medijima! U tom nedjeljniku pokrenuta je serija tekstova o Zoranu Đinđiću kao članu “duvanske mafije”,

“kriminalcu koji se vozi avionom tajkuna Stanka Subotića, trgovca cigaretama” itd, itd. Cilj je bio jedan “raspametiti” Đinđića i kriminalizovati ga do te mjere da, kada dođe do ubistva, narod izvede samo jedan zaključak, da je stradao u mafijaškom obračunu, jer je i sam bio dio mafije.

I šta se dogodilo? Zoran Đinđić je medijski ubijen. Onda je strijeljan pred zgradom Vlade Srbije. “Nacional” je desetak godina kasnije ugašen. Autor tekstova o “duvanskoj mafiji” novinarka Jasna Babić priznala je da joj je gotove tekstove koje je samo potpisivala donosio Ratko Knežević i da su

“iza svega stajali i hrvatski poslovno-policijski krugovi”.

Prije samog gašenja “Nacional” se ogradio od samog sebe, tj. od pisanja o “duvanskoj mafiji” i izvinio Stanku Subotiću Canetu, potom je objavio ogroman intervju sa Canetom i zavijek nestao sa kioska. U međuvremenu, dva života su nasilno prekinuta. Ubijen je urednik “Nacionala” Ivo Pukanić i mnogo prije njega, njegova žrtva - premijer Srbije Zoran Đinđić.

Srpski mediji, koji su zdušno učestvovali u kampanji protiv Đinđića, nisu se izvinili do danas. Nikada nisu odgovarali oni koji su bili plaćeni ili instalisani od udbaško-tajkunskih i mafijaških grupacija sa jednim zadatkom da aktivno učestvuju u diskreditaciji premijera.

I eto, kao što se i čita, scenario i razrada su već viđeni.

Milorad Dodik, očigledno je, naivno je povjerovao da sve može da se poravna i to istog onog trenutka kada je zaboravio da mu je iz iste kuhinje i po istom scenariju prije skoro 15 godina zakačen nadimak “Mile Ronhil”. Ali se nije držao mudrosti po kojoj je “nekome dati drugu šansu isto kao dati mu metak za onaj pištolj iz kojeg te prvi put promašio”.

NJega su obavještajno-tajkunsko-mafijaško-reketaški aktivisti u medijima promašili, evo, i drugi put. Ali nije ovo kraj, jer jasno je da se Dodik svojim političkim stavom zamjerio mnogima, kao što je jasno da nikome ne trebaju jaki lideri na Balkanu, posebno ne u RS. Nadati se da im neće dodati još jedan metak. Ali i da će medijski savjetnici početi da rade.
11. novembar 2012



Нема коментара:

Постави коментар