уторак, 3. септембар 2013.

Njen stil su laž i manipulacija (naslov preuzet iz “Oslobođenja”)



 - Pravno, za nas formiranje NUN-a RS ne znači ništa, jer je to samo još jedno od mnogih udruženja novinara u BiH.  Ovo je kontinuitet neuspjelih pokušaja da se uništi Udruženje BH novinari. Prvi takav udar je bio kada su dvije Mire (Kusmuk i Lolić-Močević), po nalogu vlasti u Banaluci te vlasnika Nezavisnih novina i Glasa Srpske Željka Kopanje i direktora Radio-televizije RS Dragana Davidovića, istupile iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Kaže u intervjuu svojoj prijateljici članici neformalne grupe  „sarajevskih vještica” (autorstvo na naziv baštini sarajevska novinarska raja) vječni i profesionalni sekretar i neformalna vlasnica Udruženja BH Novinari Borka Rudić u tekstu objavljenom pod preuzetim i neznatno modifikovanim naslovom “Njihov stil su laž i manipulacija”.

Svima ili široj javnosti (koja prati pisanje medija) poznato je da su Mira Lolić i Mirjana Kusmuk napustile UO Udruženja u aprilu 2004. godine.  U saopšenju za javnost koje su izdale 29. aprila 2009. kao razlog napuštanja navele su to da je sekretar Udruženja Borka Rudić javno i suštinski privatizovala ovu novinarsku asocijaciju.

- Gospođa Rudić već više od šest mjeseci bez konsultacija sa nama kao članovima Upravnog odbora ovog tijela istupa javno u ime Udruženja, iznosi lične stavove, piše saopštenja za javnost bez konsultacija i saglasnosti, navele su u  tom saopštenju.

Upozorile su da je Rudićeva samoincijativno i bez njihove saglasnosti alarmirala novinarske asocijacije u svijetu za privatne i političke interese određenih interesnih grupa i pripadnika sarajevskog novinarskog kruga.

- Smatramo da se propagandom i manipualacijom ne štite prava novinara i razvoj demokratije. U bilo čijoj i kojoj manipulaciji mi nećemo da učestvujemo, ostajući do kraja vjerni profesiji kojom se bavimo. Ne želimo da služimo bilo kojoj političkoj opciji, pa ni onoj za čiji interes očigledno radi generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić, istakle su u obrazloženju ostavki.

Povod za odluku Mire L. i Mirjane K. bila je najava za održavanje javne debate povodom Dana slobode medija u Sarajevu i Banjaluci na koju nije bio pozvan nijedan od tri člana UO BH novinara sa teritorije RS, kao nijedan glavni urednik ili novinar medija iz RS.  

- Nama je jasan cilj ove debate, a o njemu svjedoči sastav odabranih. Cilj ovog skupa je da se prikaže da u Republici Srpskoj caruju režimski mediji i da vlada apsolutni medijski mrak. To ne da nije tačno, nego je smišljena laž i manipulacija, iza koje se kriju određene interesne i političke grupacije, zaključile su one u obraćanju javnosti.

To je bio više nego dovoljan razlog da postanu žrtve manipulacija i laži Borke Rudić. Svom prijatelju i tadašnjem direktoru komunikacija OHR-a Frani Marojeviću Borka je odmah sugerisala da ovaj čin dva novinara “gurne” u izvještaj visokog predstavnika za UN u dijelu koji se tiče situacije u medijima.

Tako su se Mira L. i Mirjana K. obrele na Ist Riveru. U tom prvom izvjestaju koji je Valentin Incko podnio UN odmah po dolasku u BiH, napisano je da su „Glas Srpske” i RTRS napustili BH Novinare što je ocijenjeno ni manje ni više nego kao SECESIJA?!
Majstor manipulacija i laži profesionalni sekretar novinara demokratski čin izlaska dva novinara iz UO predstavila je kao izlazak dvije cijele redakcije iz Udruženja, iako je znala da nijedan novinar “Glasa Srpske” nikada nije ni bio član njenog Udruženja. 

Mira L. i Mirjana K. postali su tako prvi secesionisti BiH, a da nisu ni znale šta sanjaju, a šta im se zbiva. Valentin Incko izvještaj koji je napisala njegova kancelarija i koji je podnio UN tek nekoliko dana po dolasku u BiH postao je žrtva manipulacije skovane u “Kapućinu”. Tačno je da se kasnije neformalno (ali nikada javno) izvinuo zbog ove strašne laži, koja je ostala  kao zvanični Izvještaj o stanju u BiH pohranjena u arhivama UN.
U ispovijesti svojoj prijateljici Borka nastavlja da su “dvije Mire” (od kojih je jedna Mirjana) iz UO istupile po nalogu “vlasti u Banaluci, Željka Kopanje i Dragana Davidovića”.

Prešućuje da su tada “zamjenski” novinari RTRS-a (na čijem čelu je Davidović) i Nezavisnih novina (čiji vlasnik je Kopanja) popunili upražnjena mjesta “dvije Mire” u UO Udruženja. Kao što prešućuje i to da je taj UO, kao i ona sama, radio nelegalno skoro dvije godine jer im je istekao mandat.

E sada i ludom je jasno da opet laže. Jer kako je moguće da “dvije Mire” koje su se povukle po “naređenju vlasti, Kopanje i Davidovića” u UO zamjene njihove kolege iz RTRS i Nezavisnih?!

Vječni profesionalni sekretar i neformalna vlasnica Udruženja d.o.o. u ispovijesti svojoj drugarici nastavlja kako je “drugi pokušaj uništavanja BH Novinara u režiji dvije Mire” angažovanje „sarajevskih kvaziintelektualca i kvazipromicatelja kulture dijaloga da pišu serije tekstova i lažu protiv Udruženja BH Novinari”.

I budali je jasno da se ovaj dio štiva direktno odnosi na “Glas Srpske” i kolumnu koju za nas piše Sanja Vlaisavljević, direktorka sarajevskog Centra za kulturu dijaloga. 

“Sarajevski kvaniintelektualci” po Borki su profesorica filozofije i sociologije u elitnoj Drugoj sarajevskoj gimnaziji Sanja i njen suprug Ugo Vlaisavljević, redovni profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, predavač na Sorboni, donedavni predsjednik PEN-a, jedan od vodećih intelektualaca Evrope.  

Previše je, pa i ako dolazi iz usta predavačice maternjeg jezika iz Mrkonjić Grada sredinom osamdesetih “ prije nego što će se udati za zlosretnog Anđelića u Konjica. Iz nekih razloga Rudićka je u ratnim godina promovisana u novinara. Nije mnogo vremena prošlo, a Rudićka je izabrana za najnezavisnijeg novinara koji hoda Bosnom i Hercegovinom”. (dio iz biografije Borke Rudić koji je otkrio neosporno duhoviti i slobodomisleći Senad Avdić).

Ali da se vratimo najnovijem uratku dvije od pet “sarajevskih vještica”.  Ispovijeda se nadalje Borka svojoj prijateljici i veli da je treći pokušaj rušenja Udruženja u režiji “dvije Mire” (od kojoj je jednoj kršteno ime Mirjana) bio napad na BH Novinare kada su se angažovali u koaliciji za Rekom.

Opet laž i opet manipulacija. Koaliciju za Rekom, kao i sada Udruženje BH Novinari, napustili su neki važni osnivači ponovo zbog pronevjere, manipulacija i utroška  novca donatora. Rekom su napustili Istraživačko-dokumentacioni centar Sarajevo (Mirsad Tokača),  Helsinški odbor za ljudska prava u RS (Branko Todorović), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (Sonja Biserko) i  Udruženje Prijedorčanki Izvor.

Laž je da imam veze s tim, ali mi nešto godi. Volim i ja da sam moćna da nagovorim Tokaču, Biserko i Todorovića da izađu iz REKOM-a i u javnost iznesu teške optužbe o onima koji su ostali. 
Ali da se vratimo još malo Borki i njenoj ispovijesti prijateljici. Kaže negdje pred sam kraj komesarka Borka  da “je NUN RS prišao MINORAN broj od 120 članova Udruženja BH novinari iz RS”.

Dosadilo mi da ponavljam da laže. Umjesto toga pozivam javno komesarku Borku da u javnost iznese imena svih članova Udruženja BH Novinari iz RS da ih zajedno izborojimo!

I tako je komesarka Borka u svom maniru, jezikom politike i ulice srušila i posljednju dilemu u potrebu postojanja Udruženja BH Novinari d.o.o. i potvrdila da su davno morali da je tu i takvu rasture svi koji drže do novinarskog digniteta i profesije.

Parama, donacijama, zloupotrebama, pronevjerama.... neka se bave oni koji su za to plaćeni! Uz muzički pozdrav “Svi su naši reketaši”.
  januar 2011

Нема коментара:

Постави коментар