уторак, 3. септембар 2013.

Neću da budem član mafije



Osnovna uloga medija i smisao njihovog postojanja je dobro i istinito informisanje građana. Mediji su, moglo bi se reći, aktivni posmatrači zbivanja i prenosnici informacija do šire javnosti i od šire javnosti. Oni su ili bi trebalo da budu korektiv društva i aktivni zastupnici javnog mnjenja, crtači tačne i istinite slike društva.

U tom poslu mediji bi morali biti objektivni, odmjereni i aktivni. A jesu li?

Оdavno važi da je potrebno, da bi znao kako da čitaš neke novine ili gledaš neki TV program, moraš prvo saznati ko je vlasnik, ko je finansijer, koja politička ideja stoji iza toga. To je neophodno da bi znao kako da to nešto posmatraš, tumačiš.

Iza toga dolazi sloboda medija, koja uzimajući u obzir i prethodnu činjenicu, kao i svaka druga sloboda, ima svoju mjeru, pravila i propise.

Na odgovornost i slobodu obavezuju i novinarski kodeksi usvojeni i prihvaćeni i u ovoj zemlji od svih novinarskih udruženja i asocijacija.

Nažalost, već dugo je ovdje opšti trend da se pod firmom slobode medija vrši zloupotreba medijskog prostora, na više načina.

Тako je kao istraživačko novinarstvo promovisan jezik ulice uz kršenje svih novinarskih normi i standarda, a novinari su pod firmom slobode medija počeli da iznose svoje lične impresije, opservacije i kvalifikacije ličnosti i događaja, koristeći se uvredama i kršeći principe o pristojnosti i uljudnosti, profesiji, pa čak i lijepom vaspitanju.

Mediji u službi raznih političkih, tajkunskih, kriminalnih lobija, službi i paraslužbi vršili su i vrše diskreditaciju javnih ličnosti, poslije čega je dolazilo čak i do ubistva, kao što se desilo sa prvim demokratskim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

Medijska kriminalizacija bila je potrebna da bi, kada se odigra završna faza fizičke eliminacije, javnost izvukla zaključak kako je u stvari riječ o obračunu mafije i kako je sa lica zemlje otišao samo još jedan od njih.

Zato je profesor Besim Spahić u pravu kada je na Evropski dan novinarstva rekao da “koliko je god u BiH potrebno braniti novinare i novinarstvo, toliko u ovom trenutku treba braniti društvenu zajednicu i građane ove zemlje od novinarstva”.

   - Ovdje nikom nije stalo da mediji rade po zakonu i pravilima službe. Prije svega, ovdje mislim na političke, vjerske i privredne subjekte kojima je jedino u interesu da mediji rade u njihovom interesu - rekao je Spahić.

Nema se ovdje šta oduzeti, ali svakako se može ponešto dodati. Ono što prof. Spahić nije pomenuo je uzročno-posljedična veza od nastojanja da mediji rade u “nečijem interesu” do “novinarskog reketa”, shvaćenog kao dodatak na platu.

O toj, sve izraženijoj zloupotrebi i uništavanju profesije, ne govori niko, niko joj nije posvetio nijedan okrugli sto na kojem se govori o medijima, iako smo svi svjedoci, a ponekad i žrtve te vrste medijskog “poslovanja”.

Nije tajna da danas tekst protiv bilo koga, bilo ko i u nemalom broju medija može da naruči za cirka hiljadu-dvije maraka, kao i da cijena ide znatno niže ako se pregovara sa novinarom koji ga, poznat je primjer većini nas, piše i za “pet metara drva”, dakle, u naturi.

Naravno, nije riječ o PR tekstovima koji su jasno obilježeni i potpisani kao marketinško štivo. Riječ je o onim drugim u kojima novinar stavlja svoj potpis i koji imaju sve odlike “profesionalnog” novinarskog rada. Osim što se iza njega krije interes pojedinca ili grupe kojoj neki proces, osoba ili grupa smeta da ostvari svoj cilj, a koja ne želi da se legitimiše javno.

Barem dvojica ministara pokazivala su ne tako davno SMS poruke jednog novinara, u kojima im prijeti da će ih “istretirati” ako mu ne prebace novac iz ministarstva za “posebne namjene”.

Zašto te poruke nisu pokazali nadležnim institucijama za sprovođenje zakona nije baš objašnjivo, kao što nije objašnjivo zašto kontrolne finansijske i istražne institucije bježe od naplate poreskih dugovanja medijima, kontrole ispunjavanja zakonskih obaveza medija i slično.

Vjerovatno se plaše da bi im neko mogao reći da ugrožavaju slobodu medija, isto kao što bi je “ugrozili” da su otvorili istragu kako je to SMS prepiska dvojice funkcionera dospjela u medije i ko je počinio krivično djelo. U demokratskoj Britaniji slični nemoralni i nezakoniti hakerski upadi u telefone javnih ličnosti uzdrmali su carstvo nedodirljivog medijskog magnata Ruperta Mardoka. I niko u bijelom svijetu nije progovorio o ugrožavanju slobode medija.

Davno je još bilo krajnje vrijeme da novinarske asocijacije, zanat i svi oni koji novinarski hljeb jedu pošteno progovore o “novinarskom reketu” i prestanu da organizuju okrugle stolove za uzimanje dnevnica i mlaćenje prazne slame.

Samo kada struka progovori o devijacijama u struci, novinarstvo će spasiti samo sebe, ali i društvo koje reketaši uzdrmavaju u temelju. Naravno, to će biti odlučujuća bitka za medije oslobođene kako od uticaja neformalnih grupa, tako i od manipulacija vlasti. A svima njima uvijek je lakše da reketaše održavaju u životu, znajući da je cijena, ma kako bila visoka, ipak najniža, jer, jednostavno, reketaši imaju cijenu.

Zato će struka morati da progovori bez uvijanja i imenuje redom, jer će nam se desiti da reket uništi medije. A onda, sviraj fajront!

 

P.S. Naravno, mediji i novinari su sastavni dio društva i ne mogu biti ni bolji, ni lošiji od vremena u kojem žive i rade.

10. novembar  2012

Нема коментара:

Постави коментар