субота, 21. септембар 2013.

Ko to nama sudi?



Čak i kada bi čovjek mogao popraviti neke sitnice - što je, međutim, ludo baljezganje - postigao bi u najboljem slučaju nešto za buduće procese, a sam sebi bi neizmjerno naškodio jer bi privukao pažnju sudskog osoblja, koje je vazda željno osvete. Samo ne treba izazivati pažnju!
                                                                                  "Proces", Fanc Kafka


Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) pozvao je ponovo, po treći put, predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso da podnese izvještaj o radu te institucije na sjednici u ponedjeljak, 23. septembra.
Kreso je pred VSTS prvi put pozvana u mjesecu maju da zbog loših rezultata rada Suda BiH podnese izvještaj, ali se ni tada, ni kasnije nije se odazvala pozivu. Otišla je na dugo, tromjesečno bolovanje.
Rad Suda analiziran je na vanrednoj sjednici VSTS-a krajem aprila kada je zaključeno da Kreso treba da obrazložila izvještaj.

Barašin, Perić, Novković.....


Iako podaci o radu Suda BiH u 2012. godini nisu objavljeni, podaci sa polugodišta prošle godine kažu da je u tom sudu 4.176 neriješenih predmeta, od kojih neki datiraju iz 2004. i 2005. godine. Ono što je posebno indikativno jeste da se predmeti nisu rješavali po redoslijedu, nego izvlačili po potrebi.
Dok je predmete slagao u ladicima, Sud BiH trošio je milione KM što iz budžeta, što iz donacija.  Sud BiH je u 2011. godini potrošio 12,11 miliona KM.  Pravosudne institucije na nivou BiH u 2012.  potrošile su ukupno 37,44 miliona,  a apsolutni rekorder opet je bio Sud BiH.  
Prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta BiH za prošlu godinu, Sud BiH je najviše trošio na plate i naknade. Sudije su na plate potrošile cijelih 8,95 miliona KM, a među njima, i sudija Kreso.
U prvih šest mjeseci ove godine Sud BiH povećao je troškove za oko 700.000 KM i potrošio rekordnih sedam miliona. Rast troškova, naravno, nije pratio povećan tempo rada sudija.
I dok javnost s pravom traži objašnjenja, Meddžida Kreso se umjesto pred VSTS proteklih mjeseci uglavnom pojavljivala u "svojim" medijima, žaleći se da je "progonjena zvjer", te da je poziv za podnošenje izvještaja o radu Suda BiH, pritisak na sud.
Potom je, po starom oprobanom scenariju, krenula u akciju  rušenja predsjednika VSTS. Prvi čin je počeo, a zove se "medijska priprema uklanjanja".
A kako izgleda taj scenario?
Meddžida Kreso se, po provjerenim informacijama, 3. marta 2011. godine u hotelu Evropa u Sarajevu srela sa tadašnjim urednikom emisije "60 minuta" Bakirom Hadžiomerovićem i dogovorila scenario medijskog rušenja tada aktuelnog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina.
Izvori potpuno informisani o razlozima "targetiranja" Barašina tvrde da se na medijski odstrel tužioca, Kreso odlučila nakon što je odbio da joj ustupi bazu podataka Tužilaštva o predmetima ratnih zločina.
U prvoj narednoj emisiji "60 minuta" tužilac Barašin dobio je specijalni tretman. I tako do kraja.....do uklanjanja sa scene.
Slično je Meddžida Kreso „rušila” još jednog sudiju iz RS - Branka Perića. Mediji bliski sudiji Kreso, otvorili su njegov navodni dosje i predano radili na kompromitaciji neposlušnog sudije. Kao i svima koji dolaze iz RS, i sudiji Periću su izvukli izmišljeno nategnutu vezu sa nekim počiniocima ratnih zločina.
Nekoliko puta Medžida tražila je od VSTS i disciplinskog tužioca sankcionisanje sudije Perića zbog njegovih javnih istupa u kojim kritikuje anomalije i Suda i njegovog predsjednika.
Naročito je sudiju Kreso naljutio sudija Perić kada je ruglu izvrgnuo njenu i tužbu još 40 sudija upućenu Sudu BiH zbog neisplaćene razlike regresa. U procesu "kadija te tuži, kadija ti sudi", Sud BiH presudio je u korist Kreso i 40 sudija, a predsjednica Suda je na ovoj razlici u isplati regresa inkasirala cijelih 1.332 KM.
Kreso do danas nije uspijela da disciplinuje neposlušnog sudiju Perića, kao ni da ga "odstreli", a već je otvorila novi medijski front protiv predsjednika VSTS Milorada Novkovića.
U medijski odstrel krenula je preko svoje privatne novinarke, urednice „Dana”, Dženane Karup Druško. Ovaj "nezavisni" magazin, kao i dnevni list "Oslobodjenje" (oba u vlasništvu sarajevskog biznismena Muje Selimovića) svoju "nezavisnost" grade na istom tumačenju političkih i personalnih odnosa u BiH kao i ono krilo SDA koje predvodi Bakir Izetbegović. Da li je isto toliko, kao i njeni mediji, od političkih uticaja "nezavisna" predsjednica Suda BiH, pitanje je na koje nije teško dati tačan odgovor.
  
Ko smije da pita?
  
Ali nije Novković Meddžidin bijes izazvao samo zato što je VSTS tražio da položi račune o (ne)radu Suda BiH i trošenju miliona KM, nego i zato što je na sjednici Nadzornog odbora za kontrolu rada na predmetima ratnih zločina po državnoj Strategiji tražio da se primjenjuje Zakon blaži za počinioce kako to nalaže presuda iz Strazbura u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH".
Evropski sud za ljudska prava u julu mjesecu jednoglasno je donio presudu na osnovu žalbenih navoda o postupku pred Sudom BiH protiv Maktoufa i Damjanovića koji su se žalili kako je u njihovom slučaju retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH iz 2003. godine koji je strožiji u odnosu na Krivični zakon SFRJ iz 1976. godine koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnih dijela, 1992. i 1993. godine.
Nakon ove presude sve osobe kojima je pred Sudom BiH primjenom Krivičnog zakona iz 2003. suđeno za ratne zločine, mogu ići u reviziju presuda. I svi imaju pravo na materijalnu odštetu.
Poslije presude Suda u Strazburu, Meddžida Kreso ne samo da nije podnijela ostavku kao glavni zagovornik retroaktivne primjene zakona, nego i dalje insistira na primjeni istog zakona što ne čini  štetu  samo optuženima, nego i budžetu BiH u kojem će poslije žalbi, revizija i odšteta ostati još jedna velika „rupa.”
Izvori bliski pravosudnim institucijama svjedoče da je Kreso na istoj sjednici NO, na kojoj se naljutila na Novkovića, direktoru Centra za istraživanje ratnih zločina RS Miloradu Kojiću, koji je takodje tražio da se presudjuje po odluci iz Strazbura, poručila: Ko je taj mali? Šta on priča, kada ništa ne zna.
Zbog istog stava po pitanju sudjenja za ratne zločine stradale su i neke sudije Suda BiH. Meddžida Kreso je zbog toga po hitnom postupku iz Krivičnog odjeljenja Suda BiH izbacila sudije Ranka Debeveca i Medihu Pašić i prebacila ih u Parnično odjeljenje u kojem nikada nisu radili.
Svi zastupnici stava o neophodnosti primjene odluke Suda u Strazburu ističu da se tim samo traži jednakost svih gradjana BiH pred zakonom, što je cilj i državne Strategije o sudjenjima za ratne zločine, koju je usvojio Savjet ministara BiH.
I dok struka traži da se zakon i presuda Strazbura poštuju, Savjet ministara i dalje ćuti pred nezakonitim ponašanjem predsjednice Suda BiH. Ćuti i njegovo nadzorno tijelo. Ne oglašava se javno ni VSTS.
Sudije Suda BiH i njegova predsjednica su izvan zakona, jer, kako tvrde u VSTS Zakonom o Sudu BiH nije definisano da VSTS ocjenjuje njihov rad. Tako je Sud BiH postao privatno preduzeće sudije Kreso.
Nju niko ne smije da pita ni:
- ko je i zašto promijenio sudsko vijeće koje je odlučivalo o ekstradiciji Glavaša?
- Zašto se protivi osnivanju Apelacionog suda BiH u Banjaluci, ako toliko voli jedinstvenu BiH? Da li je grad Banjaluka u toj BiH?
- Zašto nikada nije posjetila Banjaluku i podnijela izvještaj o onome što radi, ako ne Narodnoj skupštini RS, a onda gradjanima RS?
- Koliko ima sudija srpske nacionalnosti u Sudu BiH, koji žive izvan Sarajeva?
- Da li je logično da iz oba entiteta bude biran približno isti broj sudija?
Mnogo je razloga za razrješenje Meddžide Kreso sa najviše pravosudne funkcije u zemlji bilo i prije ovih posljednjih.
Nije li na audio zapisu u Tužilaštvu BiH snimljena izjava bivše predsjednice Ustavnog suda BiH Hatidže Hadžiosmanović Mahić koja svjedoči kako je jedno "ugledno lice" iz pravosuđa BiH došlo u njenu kuću 18. juna 2008. godine i vršilo pritisak da predmet "Alijagići" odmah bude uzet u rad?
To „lice” - Meddžida Kreso, poslije razgovora uslikalo je mobilinim telefonom u kućnoj haljini da bi je ucjenjivalo.
- Nisam strašljiva, ali sam se sablaznula od tako sofisticiranog kriminalnog programa. Teško mi je vjerovati da se to  lice odlučilo na ovakav korak iz milošte prema Alijagićima, kao i to da  je samostalni strijelac. Salih Alijagić izjavio je da je siguran u  naređenje njegovih mecena i prijatelja koji su mu pomogli da poslije mog  odlaska u penziju 19. avgusta 2008. godine njegov predmet bude odmah  preko reda riješen. Ko je takvu naredbu Ustavnom sudu BiH izdao, nije mi  poznato, svjedoči sudija Hadžiosmanović-Mahić.
Nije li Meddžida Kreso godinama opstruisala potpisivanje Protokola o saradnji u predmetima ratnih zločina izmedju Srbije, Hrvatske i BiH,, ističući da „ustupanje predmeta znači odricanje od suverentiteta BiH”? Nije li time pokazala da je izašla iz okvira struke i stavila se u službu politike na štetu i žrtava, i pravde, i prava?
Nije li se Meddžida Kreso u jednom intervjuu od 14. maja 2010. usprotivila tome da Ejupu Ganiću ili bilo kome drugom odgovornom licu za ratne zločine bude sudjeno izvan BiH i obećala: „Ejupu Ganiću se mora suditi u BiH”? I šta bi od obećanja do danas?
Ali Meddžidu Kreso niko ne smije da pita ništa. Ona je postala "simbol” nezavisnosti od odgovornosti.
  
Kome treba VSTS?

Zato će biti zanimljivo vidjeti  šta će se desiti ako se  Kreso u ponedjeljak, po treći put, ne pojavi pred VSTS? 
Poslije toga moraće neko da postavi pitanje da li takva institucija, kao što je VSTS, treba nekome u ovoj zemlji?
Kako će članovi VSTS iz RS: Milorad Novković, Obren Bužanin, Svetlana Brković, Mirsada Hadžić, Jovan Čizmović opravdati komoditet i nerad pred javnošću RS?
Biće zanimljivo vidjeti kako će VSTS, na čijem čelu je Milorad Novković, ako predsjednica Suda BiH ne podnese izvještaj, opravdati izvještaj o radu kompletnog pravosudja BiH?
Biće zanimljivo vidjeti kako će VSTS, na čijem čelu je Novković, opravdati izuzetno veliki utrošak sredstava i zanemarljivo mali broj rješenih predmeta u Sudu BiH?
I šta je uopšte do sada VSTS, na čijem čelu je Milorad Novković, uradio na analizi rada Suda BiH?
Pa, NIŠTA.
Zato sudija Kreso i jeste ponovo digla pripremnu medijsku artiljeriju na Novkovića. Cilj je jedan: da tako i ostane! Barem još dvije i po godine, do isteka njenog mandata. 

Нема коментара:

Постави коментар