уторак, 3. септембар 2013.

Pravo i pravda nisu isto



Okružni sud u Banjaluci oslobodio je juče Milu Radišića, vlasnika firme Grand trejd optuženog za aferu Medicinska elektronika. Oslobođeni su i svi ostali u ovom predmetu.

Radišića je Specijalno tužilaštvo teretilo da je nezakonito stekao 35 odsto akcija Medicinske elektronike manipulišući cijenom akcija na berzi čime je RS “oštetio za 1,8 miliona KM”.

Ovako je propao još jedan bombastičnim medijskim natpisima israćeni slučaj procesuiranja privrednog kriminala u režiji Specijalnog tužilaštva RS. 

Atraktivni natpisi, teatralna privođenja, pompezne izjave, detalji iz istrage koji cure prema odabranima, nekada lažni, nekada “dosoljeni”, pomalo tačni....... ali uvijek naručeni, pali su još jednom u ništa. Pa dodatni zapleti, promjena optužnice, podizanje nove u finišu prvog procesa. Pravosudna TV sapunica.

Specijalno tužilaštvo RS formirano je prije pet godina zbog obračuna sa najtežim oblicima organizovanog i privrednog kriminala.  Podaci govore da je do sada po njegovim optužnicama za privredni kriminal procesuirano 59 osoba, od čega je njih 39 osuđeno i to na ukupno 25 godina zatvora.  Kao i slučaj Radišić slično su počele i završile se i sve druge akcije Specijalnog tužilaštva.

Tako su i u predmetu “Direkcija za privatizaciju”, koji je takođe pratilo spektakularno hapšenje pred tv kamerama, svi optuženi su oslobođeni. Samo njihovi advokati po službenoj dužnosti zaradili su 215.000 KM iz budžeta RS, a odštetni zahtjevi suđenih tek slijede. Krivice su oslobođeni i optuženi u slučaju Boska, a 12 optuženih za kriminal u Željeznicama RS osuđeno je na ukupno šest godina i četiri mjeseca zatvora.  Optuženi bivši direktor u slučaju Rafinerije nafte iz Broda dobio je dvije godine zatvora zbog štetnog ugovora sa Vitolom. E baš ga je  on potpisao i nije nikog pitao?!

Iako Zakon predviđa da Specijalno tužilaštvo  procesuira djela za koje je  predviđeno namanje najmanje pet godina zatvora, dvije trećine osuđenih dobilo je između tri i šest mjeseci, a najveća izrečena kazna je ova od dvije godine.

Pored očigledne selekcije predmeta “najtežih oblika kriminala”, u kojoj zakon jasno nije isti za sve, analiza rada Specijalnog tužilaštva dovoljan je argument za otvaranje pitanja da li osnivač treba da razmisli o ukidanju? 

Ako je budžet Specijalnog tužilaštva samo u prošloj godini bio oko dva miliona KM, ako su hiljade maraka date advokatima po službenoj dužnosti, ako budžet Republike Srpske očekuje još jedan udar po odštetnim zahtjevima onih čija krivica nije dokazana, rasformirati ovo tužilaštvo bio bi logičan, moralno i finansijski opravdan potez.

Branioci rada “specijalaca” kazaće da su toliki i troškovi sličnih tužilaštava u regionu, ali će zaboraviti da dodaju da su rezultati mnogo drugačiji. 

Jasno je odavno da Specijalno tužilaštvo RS nije opravdalo očekivanja javnosti, a da jeste ne bi se kao pasijans redala logična pitanja bez odgovora:

- Zbog čega je slučaj Radišić otvoren uoči izbora?
- Da li je neko htio da se domogne parcele u centru grada?
- Ima li tajkuna u Banjaluci čija imovina je sumnjivog porijekla?
- Jesu li sve fabrike u RS kupljene i zakonito i “čistim” novcem?
- Je li bilo reketaša na privatizacijama?
- Ko je rasprodao imovinu RS po državama bivše SFRJ?
- Da li u RS tužioci, sudije, ljekari, profesori uzimaju mito?
- Ko je mozak operacije Vitol?
- Ko je u Direkciji za privatizaciju rasprodao velika preduzeća” Ko mu je iz vlasti dao nalog za to?
- Pere li iko u RS novac od narkotika ulaganjem u privredu?

Slučaj Radišić ali i drugi, jasno je danas ko bijeli dan, nisu otvoreni ni zbog prava, ni zbog pravde, ni zbog zaštite imovine RS. Jer da jesu i epilozi bi bili drugačiji. Ovako je jedino rupa u budžetu još dublja.   
oktobar 2011






 

Нема коментара:

Постави коментар