субота, 6. децембар 2014.

Draga moja Saveta.....

- Draga Saveta jesam li ja pametna, stručna i sposobna, jer nemam sertifikat nijedne političke partije da sam pametna, stručna i sposobna. Nisam član, niti sam bila član, niti ću biti član partije, tata mi je na onom svijetu 20 godina, mama me napustila, niko u bližoj i daljoj familiji nije u vrhu bilo koje političke partije.
Pismo dragoj Saveti otišlo je brzom poštom. A u međuvremenu.....

Za ideale ginu budale


Printani i elektronski mediji objavili su prije dva, tri, četiri dana da Partija ujedinjenih penzionera "zahtijeva od predsjednika Republike Srpske, Vlade i institucija sistema da im se kod raspodjele funkcija obezbijedi mjesto direktora Fonda PIO i filijale PIO Banjaluka, kao i mjesto savjetnika u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS".
PUP je zatražio još i jedno mjesto za delegata ove stranke u Vijeću naroda RS, dva  šumska gazdinstva ili dvije uprave u JP "Šume Srpske", učešće u upravnim i nadzornim odborima Fonda PIO, "Šuma" i "Pošta Srpske".
Tek nakon što je lider PUP Ilija Stevančević, poznat kao "Morete glasat", ispostavio kadrovsku listu želja, zatražio je i prioritetno zapošljavanje djece poginulih boraca i penzionera (pretpostavlja se da ima unuke), kao i da njegovoj partiji bude obezbijeđen poslovni prostor u svakom naseljenom mjestu RS za rad odbora, čime bi broj prostora mogao da prešiša broj članova te stranke bar za nekoliko desetina puta.
Predsjednik Penzionerske partije nije zaboravio ni "bazu", pa je kao jedan od uslova naveo i redovnu isplatu penzija do 10. u mjesecu, kao i njihovo vanredno povećanje.
Gdje će i kako će Ilija naći kadrove za funkcije koje "zahtijeva" moglo bi se znati veoma brzo, a izvori bliski PUP tvrde da se od trenutka medijskog publikovanja liste kadrovskih želja ustostručio priliv članova Partije. Mada i dalje je nepoznato da li pravo učlanjenja u Penzionersku partiju imaju  isključivo dame iznad 60 i gospoda iznad 65 godina života? Ako je  tako, onda opet ostaje nejasno kako će izvršne funkcije moći da obnašaju oni koji već ostvaraju pravo na penziju. Ali ko zna čuda su moguća o čemu svjedoči i Ilija. Iako ima 77 godina, u naponu je političke snage.
Ovo pismo političkog lidera u naglom i munjevitom usponu, potvrdilo je kafanska naklapanja kako politička tržanica radi non - stop. 
- Pijaca ko pijaca, svi su tu: sjecikese, nakupci, prekupci, varalice, džeparoši, vage su naštimane, svako svakog vara, farba, krade, laže ...., svjedoči o atmosferi na tržnici opet taj isti neposlušni alter ego.  
Već se kalkuliše sa imenima novih ministara u RS, ali i u Savjetu ministara BiH. Pominju se i imena novih direktora pa je tako u opticaj pušteno da će novi direktor SIPA biti Zdravko Krsmanović, stari, a potom "novi socijalista".
Već u samom startu razgovora o političkim koalicijama u RS "trgovalo" se sa 75 direktorskih mjesta, a kasnije je, tvrde učesnici, u igri bilo više od 150. Na tom prvom spisku 75 pored svake institucije, zavoda, preduzeća bilo je ispisano ime partije, tačnije faktičko stanje koje je trebalo da pojasni čiji kadar je na čelu "organa". Tek pored jednog eventualno dva imena nije bilo partije.
Zanimljivo je da je većina tih mjesta popunjena po osnovu provedenih javnih konkursa na kojima nijedan od uslova nije bio članstvo u  političkim partijama. Kako se onda dogodilo da budu imenovani baš oni koje su instalisale partije? To je logično, ali glupo pitanje. Jer u toj partijskoj kadrovskoj raspodijeli plijena dešavalo se svega i svačega, pa i toga da je konkurs ostajao otvoren više od godinu, da  konkurs nikada nije bio zatvoren, da je tek nekoliko godina po okončanju konkursa imenovan direktor za koga je partija čuvala mjesto...
I prije samih izbora partije su već imale popunjene kadrovske križaljke. Odavno se kalkulisalo ko su novi ministri SDS-a ako se domognu vlasti, ali ne samo to, nego i ko su im direktori, a ko ambasadori.....
Upravo zato politički i ekonomski programi partija malo koga su zanimali i na posljednjim izborima. A i zašto bi kada je suština bavljenja politikom  uhljebljenje stranačkih kadrova zarad ostvarenja njihovih ličnih ambicija, snova i finansijskih potreba. Za opšte dobro i ideale su izginule budale, a ako još i nisu, ubrzo će.

Preletači


Ali da se vratimo partijskim raspodjelama "kolača". Prema do danas nepotvrdjenim, ali provjerenim informacijama, nekoliko dana uoči konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS Adama Šukala razljutilo je navodno odbijanje Marka Pavića da njegovoj partiji ustupi dva mjesta direktora i to: "Voda Srpske" i Instituta za javno zdravlje RS, te mjesto tehničkog direktora RiTE Gacko i jedno ministarstvo - za ekonomske odnose sa inostranstvom. 
Tek nakon što je Pavić odbio Šukalove kadrovske zahtjeve, ne želeći da se odrekne nijednog od 24 pozicije koje je DNS dobio u prvoj rundi razgovora, Šukalo je političku situaciju doveo do usijanja povećavajući "cijenu" na mjesto delegata u Domu naroda parlamenta BiH.
Ništa manje nije zanimljiv i svježe delegirani uslov "socijalista" koji su uz jednog od naroda izabranog dobili četiri kompenzaciona (nagradna) poslanika taman koliko sada traže ministara u novoj vladi RS.
Upravo ta kadrovska uhljebljeljena i postavljenja jesu razlog zbog kojeg vjernost partiji nije sveta, a političko ubjeđenje je vrlo promjenjiva kategorija. Primjera je mnogo, a samo jedan u moru sličnih je direktor već pomenutih "Voda Srpske".
Dragan Anđelić godinama je bio kadar SDS-a. SDS ga je postavila na mjesto direktora bijeljinskog "Stolara" (prije njegovoj uništenja), zatim na mjesto direktora "Elektro Bijeljine", pa za direktora "Agrarnog fonda".
Nakon što je protiv njega podnesen veći broj krivičnih prijava i otvoreno sijaset istraga, SDS je odlučio da mu se zahvali. Kada je provalio plan,  Anđelić je  najavio prelazak u NDP Dragana Čavića. Ali došlo je do iznenadne promjene njegovih političkih uvjerenja, ciljeva i ideala, pa je osvanuo u DNS-u i kao kada te stranke vaskrsao  na mjestu direktora "Voda Srpske".
CJB Bijeljina i u julu ove godine podnio je još jedan u nizu izvještaj protiv Anđelića tužilaštvu ovoga puta zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojim je oštetio "Vode Srpske" za 237.463 marke, a drugima i sebi pribavio nezakonitu  imovinsku korist.
Tužilaštvo već bar deset godina vodi istrage po policijskim izvještajima koji ga sumnjiči da je kao direktor  "Elektro-Bijeljine" počinio više krivičnih djela, oštetivši to preduzeće za nekoliko miliona maraka.
Iako su mediji u kontinuitetu godinama uredno objavljivali što revizorske, što policijske izvještaje, što nalaze tužioca, ništa od toga nije spriječilo napredak Anđelića u partijskoj i direktorskoj karijeri. On je jednostavno znao u pravo vrijeme da uzme pravu partijsku knjižicu. 
Nije Andjelić jedini primjer, ali vrlo vjerno odslikava na koji način vladaju političke stranke i na koji način pojedinci koriste tu činjenicu.
Živopisan je i primjer šefa Odbora za kulturu SNSD-a u Banjaluci Luke Kecmana. Prije četiri godine Kecman je osnovao SNS u RS i poručivao: ""Naš izborni rezultat biće pravi šok za vladajuću garnituru koja se uspavala na lovorikama vlasti. Mi  ćemo svojim rezultatom  iznenaditi Milorada Dodika i mi ćemo ga srušiti sa vlasti, bez obzira na njegov politički marketing u koji spada i priča o referendumu".
Nakon što je Kecman smijenjen sa čela "naprednjaka" u RS,  politički je vaskrsao kao jedan od važnih kadrova SNSD-a. Izjavu o rušenju svi su zaboravili. I partija i javnost, koja svakako ne postoji.
Mnogo je, mnogo primjera političkih preletača, nemorala i hipokrizije u svemu tome. Isto kao što je mnogo onih kojima je jedini napor u stranačkom angažmanu bio da u predizbornoj kampanji, u kojoj ih "nije bilo ni u božićnoj plećki", ošecuju fotelju i vaskrsnu treći dan po izborima kao kandidati za funkcije.
Sve to logično je, jer više nego ikada posljednjih godina na ovim prostorima na vlasti je partokratija. Po definiciji to je ono navodno  demokratsko uređenje u kome se prava vlast ne nalazi u institucijama države, već u rukama političkih partija.
Upravo partokratija dovela je do porasta politički angažovanih ljudi, pa i preletača zbog čega broj članstva partija varira u skladu sa njihovom pozicijom u vlasti ili opoziciji. Primjera radi od izbora 2012. do decembra prošle godine broj članova SNS-a u Srbiji porastao je za 200.000.  Istovremeno sa odlaskom sa vlasti počeo je da pada broj članova DS-a. 
Kod nas nema podataka o tačnom broju partijskih članova, ali je  izvjesno da bi taj broj mogao biti mnogo veći od broja članova koje je nekada imao Savez komunista. Razlog je prost: komunisti su partijske kadrove postavljali samo na rukovodeće pozicije, ali partijska knjižica u komunizmu nije bila uslov za stručna, posebno ne za nerukovodeća radna mjesta ili za dobijanje bilo kakvog zaposlenje.
Ni u posljednjem ratu, partijska knjižica nije bila uslov za imenovanja (čak ni ministara), a posebno ne za imenovanja na čelne pozicije u oblastima kao što su kultura, zdravstvo, obrazovanje, mediji ili sport.
Danas je posve jasno da se partije ne bore za vlast da bi na stručna mjesta imenovale stručne ljude i tako ostvarile opšte dobro za sve gradjane, nego da bi uhljebile poslušne i u većini slučajeva nesposobne stranačke kadrove i zadovoljile apetite partijskih ala.
Upravo zbog toga loša kadrovska politika i jeste osnovni uzrok propasti svake partije, jer je neosporno i njen apsolutni prioritet.
Za sve koji će reći da to nije tačno, dovoljan dokaz je jedno jedino da sada najavljeno nestranačko imenovanje u stranačkim pregovorima. Medjutim posljednje informacije kažu da Draško Aćimović ipak neće sjesti u fotelju ministra ekonomskih odnosa sa inostranstvom, jer je to ministarstvo namjenjeno Hrvatima, a on nije Hrvat (mada bi mogao  da se izjasni, ali neće).
Da su partijski podobni, a ne sposobni, u apsolutnoj prednosti, a cijelo društvo zalog za njihovo uhljebljenje, svjedoče i milionski gubici većine javnih preduzeća, posebno onih koji su monopolisti u svojim djelatnostima. Ali nejasno je, ako je to tako, kako je moguće da partije u svom članstvu nemaju nekog ko bi ipak znao da radi posao koji mu daruju? Ili je i unutar samog partijskog kadrovskog sistema negativna selekcija?
  

Savetino pismo


I prekidam, jer, evo stigao je odgovor drage Savete. Prenosim ga u cijelosti:
Draga,  
Posljednje terorije jasno su utvrdile da koeficijent inteligencije nije mjerilo uspjeha pojedinca, kao što to nije ni  znanje, ni sposobnost, a ni stručnost. Najvažnija je socijalna inteligencija zahvaljujući kojoj ljudi s lakoćom ostvaruju životne ciljeve i penju se na društvenoj ljestvici.  Ljudi mogu biti pametni, obrazovani, radni, ali to nije dovoljno za uspjeh, ako nemaju socijalnu inteligenciju da se uklope u važeći sistem vrijednosti.  
Samo socijalno inteligentan čovjek shvata da je veoma važno da se prilagodi društvu, da ne odskače i da se ne izdvaja ničim. Ako društvu u kojem živi pojedinac opšte dobro i javni interes nisu na prvom mjestu, nego prije svega lična i partijska korist, onda je prvi korak svake socijalno inteligentne osobe učlanjenje u perspektivnu partiju. Najbolje je učlaniti se u partiju koja ima veliki broj kadrovskih mjesta, ali nema dovoljan broj kadrova. U vašim specifičnim uslovima dodatni dobitak je učlaniti se u partiju koja oskudjeva brojem članova iz tvoje nacije.
Nemoj da se naljutiš, ali više promućurnosti sam očekivala.
Tvoja Saveta 




  

Нема коментара:

Постави коментар