четвртак, 23. октобар 2014.

Svako ima svog Sanadera


Dva velika potresa protekle sedmice pogodila su BiH. Samo što je jedna partija koja je u vlasti, uz male pauze, bila 20-tak godina, počela nezaustavljivo da klizi ka nestanku sa političke scene, bliska joj medijsko marketinška družina našla se iza rešetaka.
Nakon što je na izborima "pukao k'o zvečka" osvojivši u Sarajevu oko 10.230 ličnih glasova, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i njegovi saradnici podnijeli su ostavke na čelne funkcije u partiji.
Kako tvrde upućeni od ovog emotivnog poteza o'ladila ga je supruga Amina pa je lider SDP-a reterirao. Na vanrednoj jednici Predsjedništva ostavke nisu prihvaćene, a Lagumdžija je da bi dobio na vremenu zakazao Kongres partije za naredni mjesec kada bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo SDP-a.


Krah SDP-a



Predsjedništvo SDP-a utvrdilo je i to da su na izborima dobili manje glasova nego što su imali članova, pa je Lagumdžija zatražio reviziju članstva. SDP je izgubio i politički bastion, Tuzlu, a njen načelnik Jasmin  Imamović napustio je ljut sjednicu Predsjedništva stranke. Isto je učinio i iz SDP-ovac iz loze Pozderaca, Hamdija Lipovača. Denis Bećirović nije ni došao, budući da je sa Lagumdžijom u svadji od kada je odbio ponudu da bude kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH, žestoko se suprotstavljajući lideru: „Neću da budem žrtveno jagnje. Što ti nisi kandidat?”
Autokratija koja je bila simbol Lagumdžijine vladavine ali i afere kojima je lično rukovodio, dovele su SDP na ivicu političkog opstanka.
Da li će Lipovača, Nikšić, Bećirović ili Hadžić imati snage da preuzmu SDP ili da ga još jednom pocjepaju, a Lagumdžija poput Borisa Tadića   sebi pravi novo političko stanište znaće se mnogo brže nego što se čini.
Lagumdžija se neće lako predati, jer njegova bitka za politički opstanak je bitka na sve ili ništa, to je bitka za slobodu. On zna da ga u ladici čekaju spremljene afere  "reket" i pokradeno blago Adil bega Zulfikarpašića. Ali i neke nove istrage koje se tek u naznakama pominju  kao što je izgradnja najskupljeg autoputa u Evropi koji vodi pored Sarajeva prema Tarčinu, te dvije zgrade iznikle bez tendera na potezu između Elektoprivrede BiH i hotela Evropa u Sarajevu.
Iako je Željko Komšić javno raskrinkao Lagumdžijin plan da na čelo SDP-a instališe slugu pokornog Bakira Hadžiomerovića kako bi i dalje vladao iz sjene, ovih dana definitivnu propast tog plana diriguju dogadjaji koji nisu pod Lagumdžijinom kontrolom. 
Dalje političke karijere Hadžiomerovića, ali i Lagumdžiju, moglo bi da košta ovonedeljeno iznenadno hapšenje direktora marketinške agencije S.V.R.S.A Nevena Kulenovića i njegovih saradnika, te visokih funkcionera kompanije "Eronet", SDP-ovog direktora Stipe Prlića i direktora marketinga Zorana Bakule.
Šta se zapravo iza brda valja?
Kada je Zlatko Lagumdžija prije nekoliko godina izdao nalog svom novinarskom pulenu Bakiru Hadžiomeroviću da krene u rušenje Milorada Dodika, uz njega kriminalizujući sve one za koje je procjenio da su poluge vladavine i opstanka, u tom projektu imao je svesrdnu pomoć Nevena Kulenovića, koji je iz milionskog marketinškog kolača  uglavnom punio kasu FTV i emisije "60 minuta". Kako se marketinški kolač dijeli na osnovu rejtinga gledanosti tv stanica za Mareco Indeks Bosnia (koja je mjerenja vršila do septembra prošle godine i koju je kontrolisao Kulenović) FTV i "60 minuta" vječno su bili najgledaniji. 
Kako su kasnije potvrdili revizori, Kulenovićeva agencija SV-RSA novac i iz HT Eroneta uglavnom je usmjeravala na FTV i tako u Lagumdžijino ime i za njegov interes, plaćala pljuvanje i kompromitaciju svih onih koji su smetali lideru SPD-a.
Revizori su u internom izvještaju o poslovanju HT Eroneta Mostar u 2008. utvrdili da je dok je neto dobit Eroneta pala na četiri miliona KM, direktor Stipe Prlić SV – RSA odobrio osam miliona za marketing.
Na osnovu ovog izvještaja grupa dioničara HT Eroneta SIPA, USKOK-u i njemačkoj policiji podnijela je prijavu protiv dvanaestočlane kriminalne grupe za štetu pričinjenu Eronetu u iznosu od 100 miliona.
Dioničari HT Eroneta podnijeli su, između ostalih, prijavu protiv generalnog direktora HT Eroneta Mostar Stipe Prlića i drugih članova menadžmenta, protiv bivšeg predsjednika Nadzornog odbora HT-Eronet i UO RTVFBiH Slave Kukića ali i novinara FTV-a Bakira Hadžiomerovića, te Ivice Mudrinića iz Zagreba, vlasnika marketinške kompanije “Digitel” i naravno Nevena Kulenovića. U prijavi je navedno   da su oprali desetine miliona KM, koje su izvlačili preko “Digitela” i SV-RSA.  


Kontrola medija




Svi koji su o tome pisali ili govorili bili su na udaru FTV-a i Bakira Hadžiomerovića, ali i drugih medija koje je iz sjene, zahvaljujući novcu od marketinga, uredjivala SV-RSA.  Tadašnji ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda žalio se da je došao na udar medija, ali i dobijao prijetnje, jer je govori o kriminalu u HT Mostar.
- Ja sam samo pitao kako to da niko nema dividendi iz HT Mostar.  Ti to ne smiješ pitati i to je suština- govorio je Bevanda.
Tih godina "Glas Srpske" prednjačio je u pisanju o "pranju novca" iz Eroneta preko SVR-SA. Rijetki su se uljučili u priču, ali je ipak većina medija ignorisala, jer je pisanje o tome značio gubitak velikog novca od marketinga. TV stanicama koje su se tim bavile preko noći lažirani rejtinzi gledanosti koje je krojio MIB padali su u sunovrat.
Krenuo je tada najveći "istraživač od svih istraživačkih novinara" Bakir Hadžiomerović, koji je pismeno tražio razgovor sa mnom lično. Iako je su to vrijema i na FTV-u, kao i na svim drugim tv programima, bila ljetna programska shema u kojoj se nije emitovala njegova emisija "60 minuta" Bakir je odlučio da emituje vanredno izdanje. 
- Poštovani, molimo vas da nam za potrebe vanrednog izdanja Političkog magazina 60 minuta, koje će biti posvećeno odlasku drugog čovjeka OHR-a R. Gregorijana, omogućite snimanje komentara i mišljenja glavne urednice gospođice Mirjane Kusmuk, o djelu gospodina Gregorijana.  Odgovorni urednik: Bakir Hadžiomerović, novinar: Jasenka Isović -  pisalo je u Bakirovom dopisu. Ime Gregorijana i vruća tema trebalo je da uplaši, iako je vanredno izdanje emisije upriličeno u jeku afere Eronet.
"Glas Srpske" nastavio je da iznosi detalje iz prijave u SIPA u kojoj je pisalo i to da se Hadžiomerović i kolege terete da su ucijenjivali i reketirali ljude da ukoliko ne žele da se o njima objave kompromitujući materijali na FTV, plate od pet do 20.000 evra.
Operacija Gibraltar počela je prije skoro četiri godine u Interpolu. U proljeće 2011. na inicijativu austrijskih istražitelja, pokrenuta je međunarodna istraga zbog sumnji u pranje novca preko firme 3 Media Ltd koju je Neven Kulenović registrovao na Gibraltaru i preko koje je uhapšena grupa izvukla milione maraka. Interpol je još tada od naših istražitelja tražio podatke poslovima Kulenovića.


Lagumdžijina hobotnica



Ali sve do srijede Neven, glavna medijska poluga SDP-a, vladao je medijima u Lagumdžijino ime, iz pozadine. Oproban je to recept, nešto slično načinu na koji je DS vladao medijskom scenom Srbije.
U jeku afere "Eronet", 2012. mediji su pisali  da su daleko od  sarajevske javnosti bračni par Zlatko i Amina Lagumdžija u luksuznom restoranu u Dubrovniku ručali sa vlasnikom SV-RSA Nevenom Kulenovićem i suprugom Belmom, koja je takodje uhapšena u srijedu.
Nije tajna da je Lagumdžija u isto vrijeme Sulejmanu Tihiću  predlagao da dogovore podjelu velikog marketinškog kolača BH Telekoma, preko Kulenovića i vlasnice agencije za oglašavanje i vizuelne komunikacije „Ars Kreativa” Amine Lagumdžija.
I na posljednjim lokalnim izborima SDP je za svoju PR kampanju angažovao Nevena Kulenovića, koji im je radio i zakup medija. Lagumdžija se nije obazirao što je već tada Tužilaštvo u Mostaru vodilo istragu o isisavanju miliona maraka iz Eroneta, tajnim bankovnim računima u inostranstvu, kriminalu, podmićivanju medija.
Ali ono čemu se Lagumdžija nije nadao sasvim sigurno jeste da će Kulenović biti uhapšen desetak dana nakon izbora na kojima je krahirao, ali i da bi raspakivanje SDP-a moglo krenuti baš od ove afere, ranije nego se nadao.
SDP je Kulenoviću u svim proteklim godinama obezbjedjivalo unosne poslove. Primjera radi premijer FBiH Nermin Nikšić obezbjedio SV RSA da vodi kampanju Kupujmo domaće, a Stipe Prlić kao SDP-ov direktor Eroneta nastavio je biznis s Kulenovićem, koji je  i dalje imao monopol na sve promotivne medijske kampanje HT-a Mostar.
Zbog svega toga i koječega još, sa ovim hapšenjima umrla je i posljednja nada Lagumdžije o instalisanju Hadžiomerovića za svog nasljednika.
Izvori bliski SDP-u BiH tvrde da je Lagumdžija da bi postao ministar spoljnih poslova BiH žrtvovao Bakira i za podršku SNSD-a svom imenovanju ukinuo "60 minuta". Kako nije uspio da mu isposluje ambasadorsko mjesto u zamjenu za novinarsku egzekuciju, Lagumdžija je na ovim izborima ponudio Bakiru nagradu u vidu kandidature za člana Predsjedništva BiH.
Legenda dalje kaže da je naivni i likom i dijelom svog partijskog šefa očarani Bakir tu ponudu prihvatio sa radošću, ne shvatajući da je još jednom Lagumdžijin žrtveni magarac. Legenda kaže i to da mu je Zlatko, kako je kandidatura stigla iznenada,  za kampanju na brzinu kupio zube, škljocalice, jer nije mogao biti krezav, a za keramiku nije bilo vremena.
Iako mnogi danas podsjećaju na izjavu Komšića: "Ne potcjenjujte Lagumdžiju, on je veliki taktičar, ali je strateški patuljak",  citiraju pororočanstvo Nijaza Durakovića da ce "Lagumdžija sahraniti SDP", ali i podsjećaju na savjet Tunje Filipovića osnivaču SPD-a Nijazu D. da "ne uzima malog iz Strgačine, jer će mu doći glave",  jasno je da je nakon mnogih političkih glava koje je odsjekao zarad vlastitog komoditeta, Lagumdžija na kraju sam sebi došao glave.
Afera "Eronet" početak je raspakivanja. Ona je bh. „Fimi media” (afera sa kojom je u Hrvatskoj otvoren slučaj Sanader), prilagođena kampanji "Kupujmo domaće". 






Нема коментара:

Постави коментар