четвртак, 30. јануар 2014.

Kriminalizuj pa vladaj!





Biti bogat i ostati anoniman, san je svakog uspješnog Amerikanca.

Taj san uspjeli su da ostvare i mnogi ljudi u Republici Srpskoj. Bogati su, malo je reći, ali za njih niko nikada nije čuo. Ni čime se bave, ni kako se bave, ni od kada se bave. Ako imena nekih od njih, a znam ih prilično, ukucate na interent pretraživače nećete ih naći. Oni su ostarili američki san a da nisu morali da idu u Ameriku.

Postoje i oni drugi, izvikani iz ko zna kojih razloga. Obično političkih, jer im se imputira da podržavaju neku političku opciju. Jedan od njih, sasvim sigurno je Slobodan Stanković.

Stanković se privatnim biznisom, građevinskim, bavi više od 30 godina. Njegova firma gradila je svuda po regionu, od Albanije do Slovenije. A onda se vratio u Banjaluku i počeo da gradi, zgradu Vlade, zgradu RTRS-a, autoput..... I postao najpoznatiji biznismen, ne po građevinama, nego po medijskom tretmanu.

Društvo koje se odreklo komunizma prije više od 20 godina i koje je započelo tranzicione procese težeći uspostavljanju kapitalističkog sistema vrijednosti, tako je pokazalo da se  još uvijek nije odreklo komunističkog kvazimorala. A u tom nakaznom moralnom sistemu lopovi su svi oni koji su zaradili novac, iako su preuzeli vlastiti rizik koji nosi privatni biznis.

Samo u takvom društvu moglo se desiti da je novinarska vijest da je Stanković, koji je izgradio stotine mostova, zgrada, puteva, vodovoda... sagradio kuću u Banjaluci za svoju porodicu.

Ako se takvo pitanje i ispitivanje porijekla imovine može i treba postaviti pred sve one koji su se bogatili na javnim funkcijama i u javnim preduzećima, onda je degutantno jednog od najvećih privrednika u RS, čija firma zapošljava više od 1.500 radnika, uopšte dovoditi pod takvu vrstu opservacije. Vjerovatno bi trebalo da živi kao podstanar!

Isti tretman Stanković je dobio kada mu je na hrvatskoj carini prije nekoliko mjeseci oduzet novac koji je legalno podigao u banci sa svog računa i krenuo da kupi poslovni prostor u Beogradu. Mediji su vrištali od "senzacionalne" vijesti i nisu imali problem da kažu da je riječ o "prljavom" novcu.

Kada je Hrvatski sud u četvrtak utvrdio da je novac koji je Stanković imao kod sebe legalno zarađen i naplatio mu kaznu za carinski prekršaj, niko mu se zbog toga nije izvinio.

A i zašto bi? Cilj takvih medijskih hajki, nije informisanje javnosti. Cilj je kriminalizacija targetiranih osoba i njihova eliminacija što iz političkog, što iz privrednog, što iz nekog drugog segmenta društva. Naravno, po narudžbi onih koji iz bilo kog razloga priželjkuju takav scenario i kontrolišu medije iz pozadine. A što jača meta, to ih je veći broj, jer u tome svako vidi svoj interes, što novčani, što građevinski, što politički.

Neće biti da je Stanković najgori od sve djece. Biće da uspješno radi svoj posao, a to se ovdje ne oprašta nikome, pa zašto bi i njemu? (Glas Srpske, 29.1.2014)

Нема коментара:

Постави коментар