среда, 23. октобар 2013.

Počela sječa dekana




Poslije kolumne „Koliko košta zvanje“, objavljenje 5. oktobra 2013. u „Glasu Srpske“ počeo je progon dekana za koje se sumnja da su mogli biti izvori informacija objavljenih u tom tekstu.
Prvo se sastao prošireni rektorski kolegijum u Bijeljini, u četvrtak, 17. oktobra. Na taj kolegijum nisu pozvana tri dekana: Mašinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Poslovne ekonomije.
Poslije sjednice prošireni rektorski kolegijum UIS oglasio se saopštenjem za javnost:

Odbačeni zlonamjerni i neosnovani napadi na UIS

 Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) odlučno je odbacio najnovije napade na Univerzitet i pružio nepodijeljenu podršku rektoru UIS-a prof. dr Mitru Novakoviću i njegovom timu.
U saopštenju nakon sastanka u Bijeljini, kojem je, osim rukovodstva, prisustvovala i većina dekana fakulteta i akademija UIS-a, navodi se da će Univerzitet odlučno odgovoriti na sve pokušaje njegovog razbijanja, diskreditacije i blaćenja.
"Odbačeni su svi neosnovani, zlonamjerni i proizvoljni ataci na Univerzitet u cjelini, kao  i na pojedine članove akademske zajednice. Istaknuta je nepodijeljena podrška rektoru i njegovom timu", ističe se u saopštenju sa sjednice proširenog kolegijuma rektora UIS-a dostavljenom našem internet sajtu.
U saopštenju se naglašava da UIS i njegovo rukovodstvo ne žele da budu medijske žrtve problema u visokom školstvu koji su prisutni na nekim drugim mjestima, kojima, kako se navodi, nisu bliski duh poštovanja, kolegijalnosti i odgovornosti.
"Znamo da je javnost Republike Srpske svjesna koliko vrijedi UIS, kakav je njegov značaj za nastajanje i opstajanje Republike Srpske, zašto nam studenti vjeruju i zašto imamo nepodijeljenu podršku rukovodstva Republike Srpske", navodi se na kraju saopštenja sa sastanka proširenog rektorskog kolegijuma UIS-a.


A ONDA JE POČELA SJEČA  

23.10.2013 23:40 | Glas Srpske

Istočno Sarajevo - Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković odbio je juče prijedlog Naučno-nastavnog vijeća Mašinskog fakulteta da dekanu tog fakulteta Dušanu Goluboviću bude produžen mandat.

Golubović, koji je osnivač Mašinskog fakulteta, jedan od najcjenjenijih profesora i dobitnik nagrade za životno djelo u Beogradu, kazao je “Glasu Srpske” da je od rektora dobio obrazloženje da je njegov rad bio protiv interesa fakulteta.

- Zbog toga ću protiv njega podnijeti tužbu. Ja sam osnovao ovaj fakultet i nikada ništa nisam uradio protiv njegovog interesa. Sva ova dešavanja uslijedila su zbog kolumne koja je objavljena u “Glasu Srpske” u kojoj je ukazano na propuste čelnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu - kazao je Golubović.

Novaković je zatražio od dekana Filozofskog fakulteta na Palama Milanke Babić da sazove sjednicu Naučno-nastavnog vijeća na kojoj bi bila razmotrena njena smjena. Babićeva je “Glasu Srpske” kazala da će sazvati sjednicu, ali da će od rektora tražiti obrazloženje za optužbe koje je iznio na njen račun.

- Rektor je rekao da ne vladam fakultetom, da nisam za to sposobna i da ne organizujem dobro nastavu. Tražiću dokaze za te tvrdnje - istakla je Babićeva.

Novaković je rekao da niko nije smijenjen, već da za dekana Mašinskog fakulteta nije data saglasnost da mu bude produžen mandat, a da je slična situacija i na Filozofskom fakultetu.

- Kao rektor dajem saglasnost na izbor svakog dekana. Kada dekan ne poštuje pravila igre, onda tražim da izaberu drugog. Puno je argumenata da tražim drugo rješenje umjesto Golubovića, ali ne mogu ja to ovako telefonom da pričam - kazao je Novaković.

Zanimljivo je da upravo Golubović i Babićeva nisu bili pozvani na sjednicu proširenog rektorskog kolegijuma Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je održana prošle sedmice u Bijeljini, a na kojoj su se prisutni bavili pisanjem medija! Poslije sjednice je saopšteno da je “prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Istočnom Sarajevu odlučno odbacio najnovije napade na Univerzitet i pružio nepodijeljenu podršku rektoru Mitru Novakoviću i njegovom timu”.

- Univerzitet će odlučno odgovoriti na sve pokušaje njegovog razbijanja, diskreditacije i blaćenja. Odbačeni su svi neosnovani, zlonamjerni i proizvoljni ataci na Univerzitet u cjelini i na pojedine članove akademske zajednice - navedeno je u saopštenju.

Sjednici proširenog rektorskog kolegijuma nije prisustvovao ni dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Srđan Damjanović, a Novaković je na bahat način objasnio na osnovu kojih kriterijuma je slao pozive.

- Na sastanak sam zvao koga sam htio. Nisu pozvani dekani sa kojima ne možemo da ostvarujemo odgovarajuće ciljeve i to je to. A ti dekani nek se pitaju što nisu pozvani - rekao je Novaković.

Rektora je naljutilo pitanje da li je na sjednici proširenog kolegijuma raspravljano o kolumni objavljenoj u “Glasu Srpske”.

- Ta kolumna je čisti idiotluk, onakvo nešto napisati bez ikakve argumentacije i dokaza. Čovjek se pita ko je ovdje lud. Da li taj novinar, da li ta novina ili urednik i sve tako redom. Svako može da piše šta hoće, ali može li bilo šta dokumentovati. Nemojte sa mnom da vodite polemiku putem telefona - kazao je Novaković prije nego što je spustio slušalicu.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Milanka Babić obratila se javnosti pismom u kojem je navela da je rektor Novaković zloupotrijebio službeni položaj time što je privatno, bez dnevnog reda i zvaničnih poziva, sa selektivno izabranim dekanima održao sjednicu proširenog rektorskog kolegijuma.

- Rektor je time dekane koji nisu pozvani faktički proglasio nepodobnim, a fakultete koje oni predstavljaju marginalnim u strukturi Univerziteta. Nisam samo iznenađena, nego sam i povrijeđena činjenicom što sam kao dekan najvećeg fakulteta na Univerzitetu, prema broju studenata i zaposlenih, bila spriječena da učestvujem ravnopravno sa drugim kolegama u odlučivanju o “nepodijeljenoj podršci”, na šta kao član proširenog kolegijuma imam legitimno pravo - istakla je Babićeva.

Ona je izrazila bojazan da je i rektor ovim činom stao na stranu svojih, kako je kazala, arogantnih saradnika.

- Izražavam bojazan, ali ne i strah, pošto je ovo pismo samo vid upozorenja da neću pognute glave podnositi perfidne pritiske kojima sam izložena, a što nadam se neću morati, uz iznošenje niza drugih negativnosti, šire obrazlagati - istakla je Babićeva.
Prekid saradnje

Novaković je na pitanja “Glasa Srpske”, koja su mu upućena prije nekoliko dana u vezi sa dešavanjima na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, odgovorio kratkim dopisom.

- Imajući u vidu na koji način Vaše glasilo tretira Univerzitet u Istočnom Sarajevu, organi Univerziteta donijeli su odluku da sa Vama prekinemo svaku saradnju - navedeno je u dopisu.

  

Нема коментара:

Постави коментар