субота, 12. октобар 2013.

Neću da budem VIP

Knjiga Brankice Stanković "Insajder, moja priča" i prva knjiga trilogije "U ime države" dvojice slovenačkih novinara Blaža Zgage i Mateja Šurca predstavljene su protekle sedmice na velikom Medijskom forumu jugoistočne Evrope održanom u Sarajevu.

Brankica


U autobiografskoj knjizi urednica "Insajdera" TV B92 Brankica Stanković govori o četiri godine života pod stalnim policijskim obezbjeđenjem i prvi put u javnost iznosi policijska dokumenta u kojima piše ko je sve i kako planirao njeno ubistvo.

Brankica govori o životu novinara-zatočenika pod policijskom pratnjom i otkriva kako i kada je bila meta ubice-snajperiste, koji je živio u stanu iznad njenog. Tada je izmještena iz Beograda.

Brankica je napisala knjigu u kojoj su i imena i mjesta događaja tačni i stvarni, a njen šef i kolega Veran Matić kaže:

Vrlo često je osećala i neku vrstu neverice od strane kolega. Sa druge strane, ja sam imao problem što sam vrlo često i od nje više stvari znao, dobijao sve više informacija. Ništa nisam smeo ni njoj da govorim, niti da upotrebim javnost kao njenu zaštitu.

Spisak onih kojima se Brankica zamjerila je dugačak, taman toliko koliko i spisak naručilaca njene likvidacije.

"Insajder" se bavio brojnim pričama poput: ubistva i pozadine ubistva Zorana Đinđića, iznošenjem novca na Kipar, korupcijom u državnim institucijama, pljačkom u privatizaciji, zločinima i ubistvima Službe bezbjednosti, fudbalskom i pravosudnom mafijom... Aktera je mnogo, a meta jedna. Ona koju je trebalo ućutkati da bi svima bilo "dobro".

Prije nekoliko godina, tačnije 2007., u Banjaluci je u organizaciji "Nezavisnih" održan okrugli sto na temu "Istraživačko novinarstvo: kriminal i korupcija - odjeci". Samo nekoliko dana prije toga ministrima u Vladi RS podijeljeno je specijalno izdanje tog lista "Crna Bosna" u kojem smo na jednom mjestu publikovali najveće afere koje su tih godina potresale zemlju. Bila je to, ali i ostala samo naša priča, jer do danas nije dobila pravosudni epilog. Nadležni za istrage u novoj vlasti, oni kojima je "Crna Bosna" podijeljena, na kasnija pitanja dokle se došlo sa istragama afera odgovarali su da "nisu došli na vlast da se nekome svete".

U svakom slučaju zaključak tog novinarskog skupa na koji sam uspjela da dovedem Brankicu, iako je već i tada zbog bezbjednosti to bilo teško, bio je da su mediji regiona najdalje otišli u razotkrivanju kriminala i korupcije, ali da njihove rezultate nisu dovoljno pratile nadležne institucije što je umrtvilo javno mnjenje, uprkos želji novinara da ga stvore. Tada umrtvljeno javno mnjenje do danas se nije probudilo iz kome.

Jedan dio tog okruglog stola bio je posvećen i temi "Novinari o novinarima: kako prepoznati istinu" u zemljama u kojima postoje mediji i novinari koji rade po narudžbi za obavještajne, mafijaške, biznis i partijske strukture.

Brankica se žalila da u onome što radi nema podršku kolega, kakvu je s pravom mislila da treba da dobije. Zato je dvije godine poslije dobila stalnu pratnju policije. Cijena dosljednosti profesiji bila je previsoka.

I dok se Brankica Stanković borila za istinu, ne posustajući i ne pristajući da ukine "Insajder", njene "kolege", angažovane po narudžbi, sve te godine trošile su za njenu kompromitaciju. A recept je uvijek isti: poniziti, izmisliti, povrijediti.... Tako je Brankica u naprimitivnijim udarcima najamnika u medijima postala po zanimanju "frizerka iz sela Komirić kod Osečine". Oni što nemaju vlastitu biografiju, nikada nisu imali problem da falsifikuju tuđu.

Naravno, sve na početku opisano nije naša osobenost, i drugdje novinare od mafije čuva policija, ali naša osobenost je da smo dozvolili da nam profesiju ukaljaju plaćenici, zaduženi da kroz blato vuku svakoga ko je imao snagu da ostane svoj i u službi javnosti.

U ime države


I druga knjiga promovisana protekle sedmice u Sarajevu veliko je i ozbiljno novinarsko istraživanje. Blaž Zgaga i Matej Šurc u njoj razotkrivaju šverc i trgovinu oružjem od početaka ratova na području bivše Jugoslavije sve do afere "Patria".

Poručuju da će knjiga mnoge zaboljeti, jer će shvatiti da nisu bili samo žrtve rata, već žrtve ratnih profitera.

U knjizi otkrivaju da su trgovinu oružjem između Slovenije i RBiH dogovorili tadašnji predsjednici Milan Kučan i Alija Izetbegović i kako se ona pretvorila u šverc i bezočno otimanje stotina miliona maraka.

Šverc oružja u vrijeme embarga bila je velika operacija na koju su zapadne snage i NATO zažmirili, jer su dopustili kršenje embarga, a tokom nje došlo je do "biznisa novcem u koferima".

- Isti ljudi su kasnije došli na vlast i taj novac uložili u legalne tokove te su još među najuticajnijim i najuglednijim ljudima u svakoj od zemalja. Neki od njih su i danas u vlasti. Zbog toga je toliko korupcije i organizovanog kriminala u regionu. Neki su stekli milione, a niko ne zna kako - otkriva Zgaga dijelove knjige.

A u knjizi se govori o akterima šverca: Hasanu Čengiću, glavnom logističaru Armije RBiH i najboljem kupcu, Fikretu Abdiću, Aliji Delimustafiću, bankarima Ibrahimu Dediću i Fadilu Đozi, ubijenom kasnije u atentatu na Igmanu.

Pominju se i Jusuf Pušina, Sabina Berberović, kćerka Alije Izetbegovića, Azim Karamehmedović, Sead Sendić, Sulejman Kalajdžić, Sead Halebić i drugi.

Ovo novinarsko istraživanje već je uzdrmalo krug oko Janeza Janše, najmoćnijeg slovenačkog političara posljednjih 20 godina, ali i brojnih danas uglednih slovenačkih biznismena, koji su prvi milion zaradili upravo na švercu oružja za ratove u Hrvatskoj i BiH.

U knjizi, u kojoj je više od 6.000 dokumenata, novinari otkrivaju da su prve pošiljke oružja iz Slovenije za Hrvatsku krenule mjesecima prije maja 1991. godine i prvih okršaja u Pakracu i Plitvicama, koji su najavili krvavi rat u Hrvatskoj. Još 10. septembra 1990. iz skladišta u Kočevskoj Reki prema nedalekoj hrvatskoj granici krenula su prvi tri kamiona puna oružja i municije.

Starleta u ime.....


Mediji sa sjedištem u RS nisu se bavili predstavljanjem ove dvije knjige. A i zašto bi? One su jedna strana novinarske priče, ona do koje se dolazi teško, mukotrpno sa puno ozbiljnog rada i prati je mnogo opasnosti. U ovom društvu te vrste priča odavno nemaju prođu.

U otrovanom javnom prostoru, kao njegova krajnja paradigma, osvještenje i realnost koju živimo, osvanula je Milica, buduća starleta "Mimi" koja je pred kamerama polagala prijemni ispit za nasljednicu najpopularnije od svih VIP (vrlo važna osoba op.a), šou biznis itd. ličnosti, "čuvene" Stanije.

Ispružena na krevetu, u oskudnoj čipkanoj haljinici i silikonski prenaduvanim usnicama (vrlo loš rad plastičara), Mimi nije znala gdje je Kip slobode, Prvi svjetski rat je za nju počeo 1934. godine, 9x6 je 48, a najveća ptica na svijetu ORO!!!

Milica, buduća starleta "Mimi", postala je zvijezda medija, portali koji su emitovali njen snimak oborili su rekorde posjete, a TV stanice sve rekorde gledanosti!

I da se pogrešno ne shvati. Nije kriva Mimi. Ona je samo potvrdila da javnost, ma kako kukala za pravdom, upija samo ono što joj nude tabloidni mediji i tabloidno novinarstvo. Treća je decenija kako smo dozvolili da nam plaćenici falsifikuju istinu, zloupotrebljavaju javni prostor i da nam lažne živote po narudžbama skrivenih centara ispisuju tabloidi poput "Prsta", "Patriota", "60 minuta", "Respekta", "Nacionala"....., a odnedavno i blog-bolesnici i hroničari unajmljeni za dobru lovu, ali slab učinak.

Zato Brankica, Zgaga i Šurc nemaju šanse da postanu VIP. VIP su definitivno Mimi, Stanija i slična kompanija. Adresa im je Farma b.b. Preduslov za VIP: silikoni, ptica "oro" i moćan tip iz sjene.

Insajder u ime države priča je za rijetke. Za one što nikada neće biti VIP. Ali, sve je stvar izbora.
  

Нема коментара:

Постави коментар