субота, 7. март 2015.

Kriminalci i magarci




Da li je hapšenje sudije Suda BiH razlog da se javnost uznemiri? Ili  razlog da se obraduje činjenicom da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih?
O korupciji u pravosudju godinama pjevaju ptice na granama, a upravo korupcija u pravosudnom sistemu dovela da je do potpunog urušavanja morala i porasta kriminala u svim segmentima društva.
Koliko je sudstvo temelj države najbolji pokazatelj je američka filmska industrija. Ne sjećam se da sam u nekom od tih filmova vidjela sudiju nemoralnog na bilo koji način. Kriminalac u američkom filmu može biti i policajac i senator i biznismen pa i sam predsjednik SAD, ali sudija nikada. Sudija je oličenje države i stub na kojem počiva vjera u pravo i pravdu.

Slučaj Miletić


Jedan dogadjaj prošle sedmice potresao je pravosudje u BiH kada je nakon osnova sumnje da je uzela 100.000 KM mita od dvojice optuženih za organizovani kriminal uhapšena sudija Apelacionog vijeća Suda BiH Azra Miletić.
Iako je prvobitno objavljeno da je sudija uzela 100.000 KM mita, na  ročištu u Sudu BiH o odredjivanju pritvora tužilac nije imao dokaze za to. Izašao je sa podatkom da je uzela pola ili manje od pola tog iznosa, oko 30.000 KM kako bi Ramu Brkića i Senada Šabića oslobodila u apelacionom postupku.
Dokazi koje je prezentovao tužilac bili su ključni zaštićeni svjedok S1 (sumnjivog kredibiliteta) i prisluškivani razgovori čije transkripte je pročitao. 
Upravo zbog tih presretnutih razgovora advokati Vasvija Vidović i Vlado Adamović nisu mogli biti u timu odbrane nego su pozvani u sudnicu kao svjedoci kojima je sudija Miletić u telefonskom razgovoru rekla da je prisluškuju.   
Dakle, sudija Miletić je znala da je prisluškuju ali je ipak želja za novcem bila jača od tog saznanja pa je odlučila da uzme mito ponudjeno telefonom? Nešto ne štima. Ili je zaista bila toliko glupa?
Vlado Adamović timu odbrane odmah je preložio ključnu stvar: da otkriju "prvu odlučnu činjenjicu" u predmetu Miletić, a to je ko je i kojim povodom izdao prvu naredbu zašto da se sudija prisluškuje. Tačnije da li je bilo razloga da se prisluškuje, ko je to tražio i na osnovu čega?
Izvori bliski pravosudju tvrde da je OBA Azru Miletić prisluškivala na zahtjev predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso?!
Prvog dana hapšenja objavljene su "sporne" ili "sumnjive" presude sudije Miletić medju kojima je i oslobadjanje pet uhapšenih u akciji Lutka medju kojima i "klijent" advokatice Vasvije Vidović Bojan Cvijan. Kasnije je otkriveno da je Cvijan pušten odlukom Suda BiH po uputstvu Apelacionog vijeća u čijem sastavu uopšte nije bila sudija Miletić. 
Ali ono što se posebno stavlja na dušu Azri Miletić je da je kao  predsjedavajuća Apelacionog vijeća prije tri mjeseca oslobodila Gorana Sarića za ratne zločine na području Sarajeva,  a 5. maja 2010. godine  Miloša Stupara, optužbe za genocid u Srebrenici.
Odmah nakon presude Stuparu, magazin "Dani" (list veoma blizak predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso) donio je tekst pod naslovom "Azra Miletić, sutkinja koja oslobađa zločince".
U tom tekstu sudija Miletić "optužena" je za još nekoliko "skandaloznih" odluka, medju kojima je bjekstvo iz BiH Mirka Todorovića, osuđenog na 17 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, oslobadjanje Radmila Vukovića optužbi za ratni zločin u Goraždu, ukidanje presude Marku Samardžiji po optužnici za ratni zločin u opštini Ključ. 
- Mnogo je, nažalost, primjera neprofesionalnosti sutkinje Miletić, no svakako jedan od briljantnijih je presuda Zijadu Kurtoviću u kojoj ona, kao predsjednica Vijeća, dio optužnice kojom se Kurtović teretio za ratne zločine po zakonima BiH, po kojima bi Sud BiH trebao isključivo i raditi, preinačava u članove Krivičnog zakona SFRJ!? To je upravo ono što slavuji i dukići godinama pokušavaju postići. Miletićka je svojom odlukom uvela novu praksu na koju se sad može pozvati svaki optuženi ratni zločinac, napisali su tada bh "Dani".
Upućeni u slučaj smatraju da bi upravo to mogao i biti najveći  grijeh Azre Miletić, posebno ako se zna da je Meddžida Kreso godinama vodila   bitku da u sudjenjima za ratne zločine Sud BiH retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH, a ne Krivični zakon SFRJ koji je bio važeći u vrijeme izvršenja krivičnog dijela. Presude koje su izrečene po Krivičnom zakonu BiH kasnije su odobrene u Sudu u Strazburu.
- Skandaloznije od Miletićkinih odluka je to što ona nikad nikome nije morala obrazlagati razloge za donošenje svojih odluka (jer su, zaboga, sudije potpuno nezavisne u donošenju svojih odluka), ali još gora je činjenica da je ona i dalje sutkinja Suda BiH!, zaključuje se u tekstu koji su prije pet godina objavili "Dani", a koji danas mnogi potežu kao argument kada govore o motivima kompromitacije i  eliminacije iz Suda BiH sudije Miletić.
Njene presude u predmetima ranih zločina po Krivičnom zakonu SFRJ, čaršija tumači i kao uticaj njenog muža, po nacionalosti Srbina. Istovremeno tu priču svojom izjavom demantovao je predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić koji je u medijima odmah pozdravio hapšenje sudije Miletić, navodeći da je njen rad "dobro poznat svim Srbima osuđenim za ratne zločine" i da "takve sudije ne mogu da dijele pravdu Srbima"?! 

Vladari iz sjene



- Ako ja za jednu "problematičnu" presudu trebam biti kriminalac, onda makar jedan od sudija (iz Apelacionog vijeća) mora biti magarac - rekla je Miletić na ročištu za odredjivanje pritvora, ne otkrivajući na koju "problematičnu" presudu aludira, niti ko je magarac.
Vasvija Vidović kazala je da je Azra Miletić počela ozbiljno da smeta u nekim predmetima, zbog čega je ekspresno uhapšena. Nije otkrila u kojim, ali je potvrdila da je sudija Miletić svim optuženima za ratne zločine sudila po Zakonu SFRJ, a ne retroaktivno po Krivičnom zakonu BiH što je "očigledno nekome smetalo".
Njena odbrana je dokaze tužioca (iskaz zaštićenog svjedoka i transkripte prisluškivanih razgovora) nazvala nepotvrđenim mahalskim pričama,  svjesno plasiranim u pojedinim medijima, a cijeli proces ocijenila  "montiranim".
Da se igraju velike, zakulisne igre govori i nenadano ekspresno saopštenje kojim se odmah nakon izjave Vidovićeve oglasio Visoki sudski i tužilački savjet navodeći da je istupanje advokata u svojstvu svjedoka „neprimjerno i predstavlja pritisak na rad Tužilaštva i Suda BiH“,  te pozvao Advokatsku komoru FbiH da „preduzme mjere“.
Zanimljivo je i da je istoga dana kada je Azra Miletić uhapšena predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso održala vanredni pres na kojem je rekla da je Sud BiH omogućio provođenje te istrage. Dodala je da je upravo ovaj događaj prilika da se otvori široka rasprava o korupciji u pravosuđu.
Ipak gostujući u emisiji FTV, nekoliko dana kasnije, odbila je da odgovori na pitanje šta će se desiti ako i ova istraga doživi fijasko, nazivajući to pitanje hipotetičkim.
Hapšenje sudije Miletić u javnosti je uzeto kao potvrda izjave koju je Kreso dala nekoliko mjeseci ranije kada je saopštila da u BiH postoji pravosudna mafija, iako je jasno da pojedinačni slučajevi korupcije sudije ili tužioca nisu dokaz tome. Mafija je nešto drugo. Mafija je kriminalna organizacija, a ne pojedinac. Mafija je sistem. Dakle ako postoji pravosudna mafija onda je riječ o nečem mnogo ozbiljnijem, o kriminalizovanom sistemu pravosudja od vrha do dna.  Upravo zbog toga tako teška optužba predsjednice Suda BiH morala je da otvori javnu raspravu i osumnjičenih sudija i tužilaca, a i javnosti.
Za sada pojedinačna istraga u slučaju Miletić,  sudije koja ima 30 godina iskustva i za koju kolege kažu da je veoma stručna, pokazaće da li je afera "napakovana" u političkoj kuhinji koja iz sjenke vlada pravosudjem u BiH ili je pak u pitanju korupcija za koju će tužilac morati da izloži neoborive dokaze. Posljednje informacije govore o tome da tužilac nema dokaze da je sudija primila novac, jer novac nije pronadjen.
Dok jedni tvrde da je Miletićeva "stradala" zbog presuda Srbima kojim politika nije bila zadovoljna, drugi njeno hapšenje vide kao osvetu Meddžide Kreso protukandidatima koje je imala na reizboru za predsjednika Suda BiH 2011. godine. Tako je poslije "udara" na sudiju Davorina Jukića na red došla i Azra Miletić.
Treći pak ističu da je Miletićeva "stradala" jer je odbila da izvrši naloge  i navode da je javna tajna da Sudom BiH vlada SDA, a Tužilaštvom SDA i SDP.  Zato i ne čudi izjava zamjenika ministra pravde BiH Srđana Radulja da je "uticaj politike na Sud i Tužilaštvo BiH ogroman, a stanje u pravosuđu alarmantno".
- Određene političke elite drže pod kontrolom ključne karike u ovim institucijama, onemogućavajući bilo kakve promjene. Toliko nepravilnosti i nezakonitosti, koje se svaki dan dešavaju, prijete da unište cjelokupan pravosudni sistem. Sada se ne može reći da imamo nezavisno, odgovorno i nepristrasno pravosuđe, upozorio je nedavno Radulj iz nekog razloga ne imenujući "političke elite".
U svakom slučaju, ako se sumnje o "pakovanju" sudiji Miletić, koje se glasno pričaju, potvrde kao istinite (nepodizanjem optužnice zbog nedostatka dokaza) tek tada moći će da se govori o još jednoj velikoj aferi u pravosudju koja će se vratiti kao bumerang njenim režiserima.
Jer hapšenjem sudije nije niti može biti "uzrdamano povjerenje u pravosudni sistem zbog čega je javnost uznemirana". Hapšenje sudije sa čvrstim dokazima da je uzeo mito da bi poštedio nekog kriminalca, naprotiv vraća vjeru javnosti u pravnu državu i pravosudni sistem i daje joj nadu da je pravda jednaka za sve.
Ali "pakovanje" sudiji iz skrivenih centara moći i nedokazivanje teških optužbi istinski vodi uznemiravanju javnosti i potpunom rušenju dobro uzdramnog povjerenja u pravosudni sistem. Možda o toj mafiji govori sudija Kreso?
A do istine je lako doći. Da li je sudija Miletić ili bilo koji drugi sudija ili tužilac korumpiran lako je utvrditi provjerom njegove imovine. Tačno je da sudije i tužioci prilikom imenovanja Visokom sudskom i tužilačkom savjetu podnose podatke o imovini, ali je takodje tačno da VSTS ni tada, a ni kasnije ne vrši provjeru imovine koju su imali i koji su eventualno stekli tokom mandata.
Provjera imovine sudije Miletić stečena od kada je zaposlena u Sudu BiH bila najbolji dokaz da li je uzimala ili nije uzimala novac. Ili je Miletićeva, po izjavama njenih kolega sudija sa najbojim rezultatima u radu, ono što ima legalno stekla za svojih 30 godina rada.
Prema do sada objavljenim informacijama, ostala je bez stana koji je kupila 2005. godine, jer nije imala novca da vraća kredit u švajcarcima. Navodno je živjela u zgradi Lipa na Grbavici u stanu koji je dobila od Službe za zajedničke poslove FBiH.
Upravo je za vraćanje povjerenja javnosti u čast i dignitet pravosudja  kao prvi preduslov potrebno ispitati porijeklo imovine svih sudija i tužilaca.
Ako je vjerovati izvorima bliskim pravosudnim institucijama podaci o tome bili bi šokantni za javnost. Samo jedan kaže da postoje i oni koji su profesiju sudije započeli u Sudu BiH, a već posjeduju nekretnine od Sarajeva, preko Banjaluke do Beograda, Herceg Novog, Makarske...
Dobra tema za bolja vremena.... 


Нема коментара:

Постави коментар