уторак, 17. фебруар 2015.

Lažni Robin Hud


U državno dipomatskoj službi BiH ne postoji "ogledniji" primjer nepotizma, od nepotizma dinastije Aranut. Zato "zli jezici" tvrde da je posve naivno očekivati da prof. dr Arnaut "sječe granu na kojoj sjedi" ili da ukida privilegije svim članovima top 1. porodice na državnim jaslama 



Predstavnički dom parlamenta BiH prošle sedmice odigrao je još jednu rolu za naivne, usvajujući u prvom čitanju sa 29 glasova „za“, dva „protiv“ i dva „suzdržana“ Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se navodno ukida "bijeli hljeb" poslanika i delegata.
Pisac ovog prijedloga, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SBB-a, prof. dr Damir Arnaut predložio je ukidanje člana  48.   Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, ali je "zaboravio" da zatraži izmjene i drugih članova istog zakona, kao i drugih zakona koji se odnose na istu privilegiju (Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH).
Doktoru Arnautu tako se "omaklo" da u prijedlogu izmjena zakona o platama i naknadama u institucijama BiH izmjeni član 30. tačku (s) u kojem se medju vrstama naknada navodi i nadoknada "za vrijeme produžetka radno-pravnog statusa izabranih osoba i imenovanih funkcionera", ali i član 39. kojim pitanje nadoknada, koje ne tretiraju ranije odredbe zakona, "posebnim aktom reguliše Zajednička komisija za administrativne poslove".
Brojne druge privilegije poslanika i delegata koje iz bužeta isisvaju milione maraka, kao što su nadoknada za godišnji odmor, nadoknada za plaćeni dopust, nadoknada za odvojeni život, nadoknada za obrazovanje i stručno usavršavanje, jubilarne nagrade... svako i nisu bile tema izmjena zakona. 
Još uvijek nije jasno kako se to "omaklo" velikom pravnom stručnjaku dr Arnautu da učini takav previd? Dok jedni tvrde da je u pitanju greška proistekla iz površnosti i diletantizma, drugi su skloniji mišljenju da je riječ o namjernom propustu kako bi se u javnosti stvorio privid "socijalne empatije" poslanika Arnauta prema siromašnoj naciji.
Kao agrument druge teze oni navode privatni ili lični interes porodice Arnaut koji je u direktnom sukobu sa novom Damirovom rolom parlamentaranog "Robin Huda".
I zaista u državno dipomatskoj službi BiH ne postoji "ogledniji" primjer nepotizma, od nepotizma dinastije Aranut. Zato "zli jezici" tvrde da je posve naivno očekivati da prof. dr Arnaut "sječe granu na kojoj sjedi" ili da ukida privilegije svim članovima top 1. porodice na državnim jaslama.
Podsjećanja radi Damir Aranaut bio je jedno vrijeme savjetnik za ustavno pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Potom ga je Silajdžić, na samom kraju svog mandata, imenovao za ambasadora u Australiji. Njegovog oca Borišu Arnauta istovemeno imenovao je za ambasadora u Beogradu. Mama i supruga, Mirsada Aranut u isto vrijeme bila je prvi sekretar u Ambasadi BiH u Vašingtonu.
I tu nije kraj priče o dinastiji Aranut. Damirova supruga Sanja Bagarić bila je medijski savjetnik Harisa Silajdžića, a po povratku iz diplomatske misije iz Kanberi vratila se na ekrane FTV-a.
Ni tu nije kraj. Damirov stric, a Borišin brat, Srdjan Arnaut bio je zamjenik ministra pravde BiH, a njegova kcerka Sanja zaposlena je u parlamentu BiH! 
Boriša Arnaut više od 20 godina važna je karika svake vlasti. U vrijeme rata u BiH bio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova RBiH i jedan od glavnih osumnjičenih za izdavanju oko 600 državljanstava mudžehedinima, među kojima je i desetak osumnjičenih za teroristički napad na SAD 11. septembra 2000. godine. Izbegao je krivično gonjenje  zbog navodne zastarelosti dijela.
Ali da se vratimo predlagaču, tačnije piscu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Pitanja je nekoliko.
Da li je realno očekivati da se moralni preobražaj Damira Arnauta dogodi istovremeno sa njegovim političkim preobražajem?
Da li je dr Arnat iz posve pragmatičnih i ličnih razloga zaboravio svog "političkog oca" Harisa Silajdžića i obreo se u stranci Fahrudina Radončića?
Ili mu se jednostavno više dopao program SBB, nego što mu se dopadao program Stranke za BiH?
Naravno da nije. Jer, priča o Damiru Aranutu samo je jedna u moru sličnih o stranačkim preletačima, koje ne vodi ni ideja ni ideologija, nego lična korist. U narodu takve zovu "podguznim muvama" svake vlasti. Zato je i moralni prebražaj Damira Arnauta u "bosanskog Robin Huda"  priča za malu dijecu.
Ali ovim nije riješena "teška" dilema. Da li je doktor pravnih nauka Aranut iz neznanja zaboravio da izmjeni sve članove zakona ili je grešku napravio namjerno?
U ovdašnoj javnosti Damir Arnaut ostao je upamćen kao šef tima odbrane Ejupa Ganića kada je ovaj po potjernici Srbije uhapšen u Londonu zbog ratnog zločina. Ono što je malo poznato jeste jedna čaršijska legenda koja kaže da je Arnaut pri povratku sa Ganićem iz Londona na sarajevski aerodrom naručio da ga sačekaju transparenti: "Damire hvala ti".
Ako se uzme u obzir taj detalj iz bogate biografije Damira Arnauta, nije isključeno da je greška napravljena iz čisto unutrašnjih, psiholoških razloga. Da sve ostane isto, ali da tvorca navodne izmjene zakona pred parlamentom BiH dočekaju transparenti "Damire hvala ti".
I "narod" sit ("bijeli hljeb") i "Narcis (Arnaut) "na broju".  A poslije, ako ga se "sete - sete". 

Нема коментара:

Постави коментар