петак, 5. септембар 2014.

Nisu sve budale iste

 
  Kako je društvo u posljednjih 20-tak godina evoluiralo iz industrijske u "silikonsku" fazu u svim njegovim segmentima, ovih dana na javnoj sceni demonistrirali su jedan student i jedna pjevačica na praktičnoj pokaznoj vježbi.  Pjevačica u "silikinskoj" eri otjelotvorena u majku nacije (sve nacije na ovim prostorima manje više imaju sličnog roditelja) i student čiji životni moto je, kao i većine mladih i ambicioznih u dolini silikona, veoma brzo postati priznat i bogat član zajednice, ne zamajavajući se "besmislenim" moralnim načelima. 

Mama i posinak


Student prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo Mladen Lučić u pokušaju da što prije ostvari san o uspješnom biznisu i stekne kamione, avione i milione (pošto je već ostvario VIP status uglednog gradjanina na svim zabavama i prijemima) organizovao je ovih dana koncert Svetlane Cece Ražnatović u Istočnom Sarajevu. Kako su mediji napisali organizator koncerta je u stvari privatna firma studenta Lučića "Ledžend" d.o.o., svježe registrovana prije dva mjeseca.
Za nastup student je isplatio pjevačici 100.000 KM unaprijed, u kešu i na ruke. Odakle mu lova to se još ne zna. Ali ono što je čuje i piše ovih dana jeste da se studenti Lučić mjesecima hvalio da "Cecu dovodi u ime predsjednika RS i pod njegovim pokroviteljstvom.
Da li bi se u bilo kojoj pravnoj državi ili sistemu moglo desiti da se neki  luzer ili prevarant poziva na instituciju predsjednika (nebitno je ko trenutno obavlja navedenu funkciju), a da ne bude priveden i saslušan o toj vezi? Ne bi, logično.
Godinama je pozivanje na poznanstva sa javnim ličnostima, posebno političarima, postalo obrazac za slične prevarante. Kako niko još od slučaja nesretnog Pere Maljutke, vozača Svete Mihajlovića kada je ovaj bio predsjedavajući Savjeta ministara, nije odgovarao za slične "marifetluke", broj prevaranata se rapidno uvećavao. Njihovo nesankcionisano djelovanje ostajalo je na nivou usmenih predanja. 
Ali da se vratimo mladom Lučiću,  slučajno ili ne studentu četvrte godine ekonomije, koji u svom novom biznisu ne vidi ništa sporno.
- Iako je "Ledžend" mlada firma, imam iskustva u ovom poslu od ranije i zato sam uspio da sve organizujem na najvišem nivou. A to što se priča da sam se pozivao na Kabinet predsednika RS nije istina, već su to priče kojima se želi dati politička nota cijelom ovom događaju, kaže Lučić, važan studentski funkcioner i kako to obično biva loš student. Poznato je da na ispite izlazi i po sedam puta i da se ponekad smo za njega uvode vanredni ispitni rokovi. 
Lučić i njegov drugar predsednik Unije studenata RS Predrag Govedarica demantuju da je i Unija učestvovala u organizaciji Cecinog koncerta. Jeste ili nije očekivati je da neko tačno utvrdi. Ono što je do sada poznato je da je Unija studenata pozivala zvanice na taj "muzički spektakl". Upućeni u cijeli slučaj tvrde da je vrlo lako moguće da se upravo u VIP pozvanim ličnostima odranije poznatim policijskim organima krije odgonetka otkuda studentu Lučiću 100.000 KM keša da isplati pjevačicu koja je potom demonstrirala "humanost" na koncertu za poplavljene.

Malo lično iskustvo



Negdje u maju stigla mi je tužba Univerziteta Istočno Sarajevo zbog kolumne od 5. oktobra prošle godine "Koliko košta zvanje". Poslije ove kolumne počeo je i progon dekana u Istočnom Sarajevu za koje se sumnjalo da su mogli biti izvori informacija u tom tekstu. Smijenjen je dekan Mašinskog fakulteta Dušan Golubović, a dekanesu Filofoskog Milanku Babić odbranili su profesori tog fakulteta.
Iako je jasno da tužbu za klevetu po Zakonu ne može da podigne pravno lice, nego isključivo oklevetani pojedinac, već po njenom sadržaju na prvo letimično čitanje bilo je jasno ko stoji iza svega.
- Tužena KUSMUK MIRJANA je svesno, namerno, neistinito i protuzakonito iznosila u javnosti lažne činjenice koje ozbiljno mogu da poljuljaju i dovedu u sumnju opšte ciljeve viskog obrazovanja, i vrlo značajne rezultate koje je postigao Univerzitet u Istočnom Sarajevu, blateći izuzetne nastavno-naučne kadrove ove visokoškolske ustanove, (Prof. dr Stevan Trbojević) sračunate s ciljem rušenja stubova na kojim počiva ovo društvo".
Upravo ovim razotkrio se skriveni pisac tužbe, prorektor Stevan Trbojević, siva eminencija Univerziteta Istočno Sarajevo. Zanimljivo je da je u većini navodno osporednih dijelova kolumne zatražio saslušanje upravo svojih malih "trabanata", lidera studentskih organizacija u svojstvu svjedoka tužioca.
Tako se predsjednici Studentskog parlamenta i Unije studenata predlažu kao svjedoci koji treba da dokažu kako je kredit koji je Univerzitet Istočno Sarajevo podigao od jedne komercijalne banke za gradnju studentskog doma posve opravdan, iako samo nekoliko mjeseci kasnije prorektor Trbojević na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo traži da otplaćivanje istog preuzme Vlada RS.
Predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica i Studentskog parlamenta Aleksandar Glavaš treba da posvjedoče i kako je ta kolumna napisana "protiv interesa studenata, nastavno-naučnog kadra Univerziteta i ove visokoškolske ustanove", te da je nanijela "ogromnu štetu visokom obrazovanju, prosperitetu Republike Srpske i njeni građanima u cjelosti".
Prije pisanja tužbe, zasjedao je istim povodom i rektorski kolegijum Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je isti tekst ocijenio, a kako bi drugačije nego kao "napad" na Univerzitet.
Ne znam da li je mladjani Lučić kao i obično prisustovao toj sjednici rektorskog kolegijuma, ali znam da po funkciji studentski prorektor ima obavezu da prisustvuje sjednicama Upravnog odbora i Senata Univerziteta. Isto kao što znam da je funkcija student prorektor vanstatutarna i osmišljena za poslušnog Lučića koji je tu da dadne jedan glas više, kada zagusti i kad mu se naredi. Tako je bilo i u slučaju glasanja za odluku o zaduživanju Univerziteta kreditom od 12 miliona za gradnju studentskih domova za koju je ruku digao i  student prorektor. 
Zanimljivo je da su, kada su lani predstavnici Ministarstva prosvjete odbili da potpišu ugovor o toj drugoj fazi kredita sa austrijskom firmom VAM, istoga časa predstavnici Studentskog parlamenta UIS-a i Unije studenata RS zaprijetili da će bojkotovati nastavu, oktobarski ispitni rok i  organizovati ulične proteste.
Predsjednik Studentskog parlamenta UIS-a Aleksandar Glavaš i Unije Predrag Govedarica dramatično su vapili da će ako se ne potpiše kredit  biti ugrožena budućnost Univerziteta i ne lezi vraže "razvoj istočnog dijela RS".
Iako još nije otkriveno na koji način je utrošeno sedam miliona iz prve faze kredita, da li je bilo zloupotreba i kakvih, ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija nije izdržao pritisak i parafirao je ugovor o kreditu 2, ali je istovremeno vješto prebacio odgovornost na moćnije od sebe: ugovor je stupio na snagu tek kada ga odobrila Vlada.
Upravo zahvaljujući Univerzitetu Istočno Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture ovih dana zaradilo je revizorsko "mišljenje za rezervom". Revizori su utvrdili da je kršenje zakona na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu teško 12 miliona maraka, jer je Upravni odbor Univerziteta (čiji član je student Lučić) dao odobrenje da se podigne komercijalni kredit za kupovinu studentskog doma bez odobrenja Narodne skupštine, čime je prekršen Zakon o zaduživanju.
Glavni revizor RS Duško Šnjegota rekao je i to da se prvi put sreo sa tako direktnim kršenjem sistemskog zakona.
- Ovo je presedan po onome što ja znam moglo bi se reći u čitavom periodu postojanja RS, rekao je Šljegota. 
Univerzitet Istočno Sarajevo još nije tužio revizora, ali je u medijima prorektor Trbojević odbacio sve njegove nalaze, prebacujući  odgovornost na ministarstvo prosvjete i finansija.
Iz Ministarstva prosvjete su ga podsjetili da nisu učestovali u kreditnom zaduženju i da je odluku o tome donio UO Univerziteta. Pozvali su nadležne organe da utvrde prekšaj ili krivično djelo.
O Univerzitetu se krajem jula razgovaralo i na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo na kojoj je preletač od stranke do stranke, prorektor Trbojević uz glasnu podršku poslanika SDS-a optužio Vladu RS da je "natjerala Univerzitet da se kreditno zaduži čime ga gura u bankrot", dok istovremeno finansira gradnju Paviljona 4 u Banjaluci.
Vlada je pozvana da preuzme obavezu vraćanja kredita koji je da još jednom podvučemo odobrio UO Univerziteta, jer, kako je rečno, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima manji budžet od onoga u  Banjaluci. Prorektor Trbojević je ponovo osuo drvlje i kamenje po ministru prosvjete optužujući ga da ne zna ni da se gradi studentski dom za koji ovih dana u jednom intrervjuu traži da nezakonito i kao nigdje na planeti bude uknjižen kao vlasništvo Univerziteta. Studentski lideri kojima Univerzitet hoće da otme dom o tome poslušno ćute.
Kakav je dil u kreditnom zaduživanjima bio sa studentima Lučićem, Glavašem i Govedaricom jednom će valjda utvrditi plaćeni za to. Možda će neko, ko će ga znati, sve to anonimno napisati u ovih dana prezentovanoj aplikaciji MUP-a RS za prijavljivanje korupcije i zatražiti da se utvrdi da li je tačno da su studenti svoju bitku za kredit naplatili skupim satovima, automobilima, cehovima u restoranima i računima za mobilne koje im je navodno plaćao UIS. Očekivati je to jer malo ko u Istočnom Sarajevu, bilo da je riječ o studentima, profesorima ili obicnim ljudima ima lijepu riječ za studentski trojac.  

Zakoni gluposti

 

Da bi čovjek shvatio sustinu problema današnjice, pa i doline silikona u kojoj su idoli miliona "biznismeni" i sponzoruše, potrebno je bar nekoliko puta da pažljivo pročita esej iz 1976. godine jednog od najpoznatijih svjetskih ekonomista 20. vijeka, profesora na Univerziteta Berkli Karla M. Čipola pod naslovom "Osnovni zakoni ljudske gluposti".  
Čipola je možda i uvredljivo opisao moguće grupe ljudi, svrstavajući nas u četiri osnovne kategorije: bespomoćni, inteligentni, razbojnici i glupaci.
Demistifikovao je pet osnovnih zakona ljudske gluposti, od kojih prvi glasi: Uvijek i neizbežno, svi potcenjuju broj glupana u opticaju. U drugom zakonu dokazuje da svi ljudi nisu jednaki, jer su jedni rodjeni glupavi, a drugi nisu (isto kao što su neki rodjeni crvenokosi). Tvrdi i to da  obrazovanje nema veze sa pameću, jer je sprovodeći eksperimente na velikom broju univerziteta utvrdio da je veliki broj radnika, činovnika, studenata, rukovodilaca i profesora glupav. Ovo je valjda po onoj esto citiranoj Pavla Vuisića: Nisu sve budale iste, neke su diplomirane!
Čipola u četvrtom osnovnom zakonu ljudske gluposti tvrdi da su ljudi pogrešno skloni vjerovanju da će glupav čovek nauditi samo sebi, jer ljudi koji nisu glupavi  uvijek potcjenjuju štetnost glupavih.
Naročito, ne-glupi ljudi konstantno zaboravljaju da se saradnja sa glupavim ljudima, u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu i pod bilo kakvim okolnostima, uvek ispostavi kao skupa greška.
- Kroz vijekove i milenijume, kako u javnosti tako i u privatnom životu, nebrojeno pojedinaca nije uzelo u obzir Četvrti osnovni zakon što je za rezultat imalo neprocjenjive gubitke čovječanstvu. Peti osnovni zakon je od suštinskog značaja jer tvrdi da je  glupava osoba najopasniji tip osobe. Glupava osoba opasnija je od razbojnika, jer glupavi ljudi prouzrokuju gubitke drugima čime društvo u cijelini biva osiromašeno, zaključuje Čipola.
On objašnjava da glupavi ljudi drugima i društvu u cijelini prave štetu iako nemaju direktnu korist od toga, dok razbojnici drugima prave štetu da bi ostvarili ličnu korist. Glupani su ustvari zli ljudi koji se isključivo hrane time što drugome učine zlo, a to što rade opasno je po društvo u cjelini.
Dakle, zaključak glasi: Glupani iz vlastitog zla eliminišu svako dobro u  okruženju. Razbojnici ga eliminišu iz vlastitog interesa. Tako dolazimo do osnovnih razloga koji dovode do negativne selekcije. 
Ne znam šta o tome misli student ekonomije Lučić i da li je pročitao ovaj esej uglednog profesora. Ne znam da li je u stanju da na praktičnim primjerima simulira definicije prof. Čipole i poslaže mozaik, kako bi kao budući dipl. ekonomista pokušao da dadne svoj naučni i praktični doprinost stvaranju boljeg i bogatijeg društva, ne samo za sebe, naravno.
Ne znam ni u kojoj kategoriji se prepoznao? I ko je uopšte zapalio žito? Ali jedno konačno znam, a to je odgovor na pitanje: Ako im je Ceca majka, ko im je tata?  Pa "Trbojević"! 




Нема коментара:

Постави коментар