субота, 14. јун 2014.

Ne vežite mi kamenje



Dvije bitke za dvije važne funkcije u institucijama BiH vode se posljednjih mjeseci svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima: političkim, medijskim, propagandnim, policijskim.... Cilj jedne je sa čela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ukloniti Gorana Zupca. Cilj druge je onemogućiti izbor Srđana Rajičevića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Slučaj Zubac


Uklanjanje ili onemogućavanje izbora odvija se već uhodanim metodama. Prvi je kompromitacija. Kompromitacija Zupca traje najmanje godinu, a počela je naglim otkrićem kako je počinio ratni zločin, kao i manje više svako ko dolazi iz RS. Rajčevića je direktne veza sa izvršenjem ratnog zločina spasila činjenica da kada je počeo rat imao deset, a kada se završio svega 13 godina. 
Zanimljivo je kako to da Goran Zubac nije nikada "prozvan" kao počinilac ratnih zločina sve te godine koliko ih je proveo na čelu CJB Trebinje, a ni kada je biran za direktora SIPA?
A kada operacija "ratni zločinac" nije dovela do željenog rezultata (podizanja optužnice i eliminacije Zupca sa čela SIPA) prešlo se na fazu 2.  U akciju uklanjanja Zupca uključilo se i Tužilaštvo BiH koje je protiv njega podiglo optužnicu za nesavjestan rad u službi jer nije angažovao SIPA u odbrani zgrade Predsjedništva u neredima u Sarajevu. Kako po zakonu SIPA nema ovlaštenja da interveniše u toj i sličnim situacijama, jasno je da bi Zubac zaradio optužnicu i da je postupio drugačije. Ovoga puta bio bi optužen za kršenje zakona i upotrebu sile nad obespravljenim i opljačkanim gradjanima koji su svoj revolt iskazali rušilačkim pohodom.
Dok se optužnica protiv Zupca krčka i čeka potvrdjivanje u Sudu BiH, krenula je faza 3.  U toj fazi Zubac "đubre od čovjeka" u vrijeme najveće prirodne katastrofe koja je zadesila BiH odbio je da pomogne u poplavama stradilim ljudima. Ova faza garnirana je moralističkim novinskim naslovom "Stidi se Gorane Zupcu"!
Kako se ovih dana okonačavaju mandati još dvojici direktora važnih bh institucija, direktoru obavještajne službe i direktoru IDEEA, tako se karte otvaraju.
Bošnjački političari preko medija iznijeli  su javnu ponudu da su spremni da Srbima daju obavještajnu službu,  a da zauzvrat traže mjesto direktora SIPA sa kojeg treba da ode Zubac. Tako je partijsko političko novinarstvo dobilo potvrdu u eksplicitnom i veoma jasnom zahtjevu za mjestom direktora SIPA. I ogolilio "operaciju Zubac".


Muke po Srđanu 


Nakon što je Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) krajem maja po prvi put od kada postoji jednoglasno donio odluku da Srđana Rajčevića predloži za generalnog direktora Agencije, krenule su "muke po Srdjanu".
Besprijekorna biografija pala je u drugi plan iza argumenta da je "mladjhani Rajičević lični kandidat Milorada Dodika", te da ga Savjet ministara neće izabrati zbog "prijateljstva Dodika sa njegovim ocem". Zbog toga će navodno na čelu RAK i dalje ostati Kemal Huseinović u v.d. mandatu.
Huseinović je od 11 godina provedenih na celu RAK-a sedam u tehničkom nelegalnom mandatu, a na posljednjem konkursu je rangiran veoma nisko.  Sve te godine bio je blizak politici i uživao neospornu političku podršku.
Huseinoviću sedam protelih godina koje je proveo nelegalno na mjestu direktora RAK-a omogucio je upravo nedostatak politickog konsenzusa. On je na početku karijere uživao političku zaštitu SDA, a na čelo RAK dospio je kao kadar lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića u čijem Kabinetu je radio. Poslije toga stao je pod politički kišobran SDP-a, čiji šef Zlatko Lagumdžija mu je omogućio "doškolovavanje uz rad". Lagumdžija je bio Huseinovićev mentor za izradu i odbranu magistarske i doktorske disertacije na sarajevskom ETF-u. O toj političkoj "neutralnosti" vječnog direktora RAK-a nešto slabo se pisalo.
U proteklom procesu izbor direktora RAK-a pratile su brojne zakulisne radnje, podmetanja i plasiranja lazi, a iza svih napada, kako tvrde upućeni, stajali su i stoje upravo Husenović, te još jedan kandidat za direktora, njegov dugogodišnji pomoćnik u RAK-u Siniša Petrović i SDP-ov ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić.
Medijski izvođač radova za sprečavanje izbora Rajčevića su, kao i obično, magazin "BH Dani" i njihova novinarka, sekretar Udruženja "BH novinari" Borka Rudić.
Ali na meti Rudićeve nije se našao samo "mlađhani" Rajčević, kako ga posprdno zove, nego i predsjedavajući Savjeta RAK Plamenko Ćustović koji se osmjelio da javno kaže da je Rajčević dobio najviše bodova na konkursu jer ima najbolju biografiju, jer se radi o mladom i obrazovanom čovjeku, te da je "zaista došlo vrijeme da na ovoj poziciji bude neko iz Republike Srpske".
A zašto je Borku Rudić toliko naljutio Plamenko Ćustović? Zato što Plamenko (Bošnjak po nacionalnosti) kandidatu njenog interesnog lobija - Siniši Petroviću (zvanom "zlatni ljiljan") nije dao maksimalan broj bodova, kao što su mu dala druga dva člana Savjeta RAK (jedan Bošnjak i jedan Bosanac izabran iz reda ostalih).
Upravo zbog bodovanja Plamenka Ćustovića Petrović nije prošao, a Rajčević je dobio kandidaturu za direktora RAK koju do 21. juna formalno treba da potvrdi Savjet ministara. Medjutim, Savjet ministara je prije dva dana, po prvi put, umjesto da formalno završi proceduru, zatražio biografije svih kandidata za direktora RAK, sa očiglednom namjerom da spriječi izbor Rajčevića.  
Potpuno je jasno zašto je Borka Rudić, udarna pesnica skrivenih političkih centara,  prva krenula  u težak boj eliminacije i kompromitacije Srđana Rajčevića. Težak jer u njegovoj biografiji elementi za to ne postoje. Nije kriminalac. Nije bio vojnik u ratu. Nije kupio diplomu. Inženjer je informatike i doktor pravnih nauka. Informatiku je diplomirao na univerzitetu Šefild. Govori engleski i grčki. Nema ni nekretnine ni imovinu ni blizu imovini koju je uspijela da "skući" garnitura koja vlada RAK-om od osnivanja, posebno Huseinović i Petrović, i o kojoj Borka Rudić i "Dani" nikada nisu pisali.
U nedostatku realnih razloga za eliminaciju, Rudićeva Rajčeviću imputira  32 godine života, a posebno to što je navodno "Dodikov lični izbor". A šta i ako jeste? Ima li Dodik pravo na dobar izbor? Da li je Dodik lider stranke iz RS koja učestvuje u vlasti na nivou BiH? Da li konačno RS treba da dobije mjesto direktora RAK? Ili je sve što uradi Dodik loše? Ili je svako koga predloži Dodik ološ?

Ko to tamo piše?


Juče Zubac, danas Rajčević, sutra Pera, prekosutra Mika. Prosto prošireno pitanje glasi: ima li ko iz RS da je stručan i čija biografija zadovoljava?
Ima li neko kome bez pardona neće izmisliti biografiju, ako po procjeni naručilaca i mentora zasmeta sarajevskom političko medijskom krugu, jer neće da svira po njegovim notama?  
Znam o čemu pišem. Jer to iskustvo je i lično. I sama sam godinama bila tema istog magazina i istog lobija, iako nikada nisam bila kandidat ni za šta.
Zanimljivo je da dok oni godinama izmišljaju biografije drugima, njima se ne bavi niko. Niko ne piše o recimo ratnom novinarskom angažmanu Borke Rudić i ostalih moralnih i  profesionalnih "gromada" iz magazina Dani.
A šta bi bilo da neka TV u RS emituje snimak koji je prije nekoliko mjeseci emitovala TV OBN i na kojem novinarka Rudić u sela oko Konjica ulazi sa pripadnicima ARBiH koji su tamo počinili strašne zločine nad Srbima i Hrvatima? Njen sagovornik u tom TV prilogu je Safet Šibo, čovjek čije ratne zločine istražuje pravosudje, a uplašene starice, Hrvatice, izbjegle iz Trusine i zatečene u tom selu Rudićeva pita da li su za njihovo stradanje krivi "ekstremisti iz HVO-a".
Zato je Esad Hećimović u pravu kada komentarišući taj i takav novinarski angažman, kaže da se radi o novinarskoj zloupotrebi žrtava zarad političkih pozicija. Kao što je u pravu kada kaže da Udruženje BH novinari čiji je Rudićeva godinama generalni sekretar vode ljudi koji se ponašaju kao "udruženje društveno političkih radnika" koje djeluje uvijek za korist jedne, a protiv druge politike. I samim tim protiv interesa novinarske profesije.
Sta bi bilo kada bi neko ovdje desetine tekstova i  naslovnih strana posvetio radu nekadašnjeg vlasnika i urednika Dana Senada Pećanina koji je godine rata proveo na mjestu portparola ministara policije RBiH Alije Delimustafića? Ili kada bi samo jednom objavio onu fotku na kojoj slobodni i slobodoumni novinar Pećanin u ratnom Sarajevu šenluči u izobilju ića i pića švercovanog preko Delimustafićevog "Centreksa"?
Teško da će neko u RS da se upusti u takav angažman. Ali zato će jedni suflirati, a neki drugi istu laž koju su plasirali recimo "Dani" iskoristiti kao istinit argument protiv vas čim im zasmetate. Neće im smetati što je vaša kompromitacija osmišljena u "neprijateljskom" medijsko obavještajnom podzemlju blisko naslonjenom na stare strukture AID-a, protiv kojih se oni kao žestoko bore. Neće im smetati ni to što znaju da je  laž. Jer, cilj opravdava sva sredstva.
Zato i Zubac i Rajčević, kao i mnogi prije njih, moraju sami da se bore za  istinu. I da računaju s tim da će pomoći biti slabo iotkuda. Sve to će  biti lako, dok borba ne predje na unutrašnji teren. A tu su odavno "paščad puštena, a kamenje svezano"! 

Нема коментара:

Постави коментар