субота, 8. новембар 2014.

Evropski boj na Kosovu



- Bila sam mlada i mislila da je za sva naša zla kriv Slobodan Milošević. Radila sam sve da se tog zla oslobodimo i mislila da ćemo jedino tako moći da živimo živote dostojne čovjeka. Danas vidim da ništa nismo dobili. Miloševića nema godinama, a mi živimo na Kosovu razjedenom  kriminalom, korupcijom, zločinima.
Ovako je prošle godine u junu na jednom od panela u Briselu u okviru konferencije o medijima SpeakUp2 govorila novinarka Jeta Džara, direktorka BIRN-a na Kosovu.
Ono o čemu je govorila hrabra i poštena koleginica ovih dana dobija potvrdu u velikoj aferi. Oluja "Bami" danima hara Kosovom i prijeti da se proširi na dobar dio regiona. Crveni meteoalarm uključen je iznad BiH.

Gospođa tužilac


Tužilac iz Velike Britanije Marija Bami prikupila je dokaze da su  dvojica visokih zvaničnika Euleksa glavni tužilac Jaroslav Novotna i bivši predsjednik Sudskog vijeća Frančesko Flori, kao i Džonatan Ratel (koji je u Tužilaštvu BiH bio od 2003. do 2007.) primili mito da bi zatvorili najmanje tri velika kriminalna slučaja. Otkrila je da su uzimali novac i odavali informacije kriminalcima pod istragama i da su se družili sa mafijašima.
Nakon što je detalje ove afere, koja trese EU, objavio "Koha ditore" šef Misije na Kosovu Gabrijel Meuči suspendovao je tužioca Bami zbog “curenja povjerljivih informacija” pod optuzbom da je time "kršila osnovna ljudska prava”. Meučijevo rješenje predao joj je lično Ratel.
Ta suspenzija trebalo je da spriječi objavljivanje serije tekstova o korupciji u EULEX i Tuzilastvu na Kosovu u medijima, ali se dogodilo suprotno. Kao što je i rekla, tužilac Marija Bami je i učinila: EU je dobila svog Asanža.
Korupciju u Euleksu otkrila je tako što je u okviru istrage dala nalog za prisluškivanje kriminalaca a upecala ključne igrače, svoje kolege. U pokušaju da omete istragu protiv Novotne i Florija, Ratel je prije suspenzije Bamijeve pokrenuo  disciplinski postupak protiv nje i to zbog pogrešnog parkiranja i dolaska njene kćerke u kancelariju. Ali nije je zastrašio.
Tužilac Bami je u okviru istrage protiv "krupnih riba" poslanika Fatmira Ljimaja i bivšeg sekretara Ministarstva zdravlja Iljira Toljaja otkrila da je tužiteljka Novotna blokirala istragu protiv sudije Florija iako je imala  dokaze da je uzeo mito od 370.000 evra. 
Na pismo koje je Novotna dobila od jednog kosovskog građanina, a u kojem se navodi da je Flori uzeo mito od 370.000 evra od Nusreta Cene,  Novotna je odgovorila da su pripadnici Euleksa "izuzeti od krivičnog gonjenja".  Već su postojali dokazi da je sudija Flori i ranije uzeo mito od 750.000 evra za trojicu optuženih za dva teška krivična dela.
Nova visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Frederika Mogerini angažovala je sve snage i naložila ovih dana Kancelariji EU za suzbijanje korupcije (OLAF) hitnu istragu u Euleksu. Na meti kritika u Briselu našao se visoki evropski diplomata Fernando Đentilini (zadužen za Balkan), kojeg je Bami označila kao najodgovornijeg za "haos" u EU misiji na Kosovu. Istraga je otvorena protiv 18 lica iz Euleksa.  
Marija Bami, hrabra i odlučna tužiteljka, otvorila je priču o "tamnoj strani" misije EU na Kosovu, političkim uplitanjima, selektivnoj pravdi, kupovini slobode, davanju mita, ali i ulozi Brisela u zataškavanju tih afera.
Upravo na ovom primjeru EU urušila je sve vrijednosti i ciljeve za koje se zalaže i na kojim insistira kada su u pitanju zemlje kandidati, kao što su zaštita, a ne kažnjavanje zviždača, i sloboda medija. 
Bami je upozorila i da nije slučajno da su činovnici Euleksa završavali kao savjetnici kosovskih zvaničnika. Tako je savjetnik šefa Euleksa Romial Pošar postao politički savetnik odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija.
Prije nego što je EU otvorila istragu na Kosovu, Spoljnopolitička služba EU rekla je da prati situaciju, ali da se "pretpostavka nevinosti mora primenjivati".
Zanimljivo da se ta "pretpostavka nevinosti" nije primjenjivala u slučaju lidera SDP-a Olivera Ivanovića koji je pod optužbama da je počinio navodni ratni zločin uhapšen netom pred izbore i kojem je pritvor produžavan nekoliko puta do podizanja optužnice.
Zanimljivo da je i nakon toga odbijen zahtjev Ivanovića da se brani sa slobode, ali i garancije Vlade Srbije koje Sudu i tužilaštvu na Kosovu nisu bile dovoljne, a jesu Haškom tribunalu u mnogo težim predmetima.
Zanimljivo je i da je specijalni tužilac Euleksa Cezari Mihalčuk u optužnici protiv Ivanovica krivotvorio navode iz dopisa MUP-a Srbije i napisao da je dobio odgovor Beograda koji "sadrži indikacije da je tokom rata Ivanović možda bio rezervista specijalne policijske jedinice" i da  je "naznačeno da to ne može da se potvrdi, jer MUP nema nikakvu dokumentaciju o tome".
MUP Srbije Euleksu je poslao dva dopisa i u oba je naveo da Oliver Ivanović NIKADA nije bio zaveden ni kao aktivan, ni kao rezervni pripadnik MUP-a Srbije i da postoji dokumentacija o tome!

Profesor Ratel


Tužilac Bami, koja je na Kosovu sedam godina, progovorila je i o  "strahovitim troškovima" koje misija Euleks ima u istragama i pomenula primjer kako je Džonatan Ratel u slučaju "Medikus" obišao cijeli svijet da istražuje, a na kraju je sve završeno sa šest mjeseci zatvora.
Zanimljivo je da Ratelu, koji je vodio slučaj "Medikus", nisu bili dovoljni dokazi o trgovini organima u "žutoj kući" koje je prikupila Karla del Ponte, a ni iskazi svjedoka i dokazi Dika Martija da bi dokazao zločin i zadovoljio pravdu.
Glavni tužilac Euleksa Klint Vilijamson ljetos je izjavio da “nema dokaza” da je bilo trgovine organima. A i kako da ih ima ako se zna da je na čelu kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom organima bio prebogati Hašim Tači?! 
Mediji na Kosovu ovih dana izvlače iz depoa istrage koje Ratel nije završio, a najnovija je obustavljena istraga protiv deset osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, teška 100 miliona evra, u koju su bili uključeni poznati biznismeni i političari, medju kojima i Azem Sula,  poslanik i visoki zvaničnik DPK Hašima Tačija i bivši glavni komandant OVK. 
Marija Bami otkrila je da joj je Ratel oduzeo istragu i u slučaju Američkog Univerziteta i mnogih privatizacija, da je  stalno ometao njene istrage. - On je potpuno uništio Euleksovu istražnu jedinicu za finansijski kriminal, rekla je.
Vrijedi barem podsjetiti da su sve "velike"i "bombastične" istrage koje je tužilac Džonatan Ratel u toku svog četvorogodišnjeg rada u Tužilaštvu BiH vodio protiv "krupnih riba" (a radio je samo takve) završile ili obustavljanjem ili sudskim fijaskom i isplatama odšteta.
Tako je Ratel tri godine vodio istragu protiv vlasnika kompanije EFT Vuka Hamovića i ministara i direktora Elektroprivrede RS Svetozara Aćimovića, Boška Lemeza i Slobodana Mrdića, nakon što je javnosti saopštio da nije uspio da prikupi dokaze za podizanje optužnice.
Temelj za ovu istragu bila je revizija koju je sačinio medjunarodni revizor i ustanovio da je ERS prodavala struju EFT-u po veoma niskim cijenama, a da je ta kompanija preprodavala trećim zemljama po nekoliko puta većim. Revizor je utvrdio da je RS samo u 2002. tim poslom oštećena za 166 miliona KM.
Ratel je pisao optuznicu i protiv SDS-ovih funkcionera Mirka Šarovića i Milovana Cicka Bjelice za malverzacije u "Privrednoj banci" Istočno Sarajevo, ali je sud odacio sve tačke te optužnice.  I ne samo to.  Bjelica je zbog povrede časti i ugleda, pretrpljenog duševnog bola i protivpravnog pritvora iz budžeta BiH naplatio 153.000 KM odštete, a Šarović 102.000 KM.
Propala je i Ratelova optužnica protiv nekadašnjeg zamjenika direktora Interpola BiH Asima Fazlića, kao i protiv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i braće Lijanović za organizovani kriminal. I ta optužnica je 2008. godine rezultovala oslobađajućom presudom.

Ni Boga ni pravde


Jasno je dakle da haos u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji ovih dana doživljava kulminaciju, nije od juče. Selektivna pravda, političke optužnice, porast kriminala i korupcije, amnestija terorizma, kupovina "sertifikata" o poštenju, namještanje istraga, sve to su domaći tužioci i sudije usavršili do perfekcije uz mentorstvo stranih kolega. 
Da su đaci nadmašili profesore govori i činjenica da su se od Ratela na ovamo sve velike istrage i spektakularna hapšenja "krupnih riba" završavale pravosudnim fijaskom. 
Ako se ovome dodaju i brojne afere u samom Tužilaštvu kao što je prisluškivanje tužilaca, nezakonito upadanje u njihove mejlove,  nezakonite suspenzije, veliko trošnje budžetskog novca, seks afere i još koješta onda je jasno da je mast davno otišla u propast.
Za dvije godine od kada se na čelu Tužilaštva BiH nalazi Goran Salihović zaposleni u toj instituciji tvrde da ne postoji seminar u svijetu na koji nije otputovao. Tvrde i to da je, kada se sve sabere, u Tužilaštvu proveo maksimalno jedan mjesec.
Ali u tom jednom mjesecu, istina je, pokrenuo je istragu protiv "opasnog" direktora SIPA (policijske agencije sa kojom treba da saradjuje) Gorana Zupca, sa kojim ne priča već cijelu godinu. 
Ništa bolje nije ni u Sudu BiH. Samo u posljednjih nekoliko sedmica tamo su popadale sve prvostepene presude, uglavnom zbog proceduralnih razloga. Narodnim jezikom rečeno Sud BiH oborio je sve jer je našao dlaku u jajetu.
Sud BiH tako je oborio presudu protiv teroriste koji je priznao da je digao u vazduh policijsku stanicu u Bugojnu Harisa Čauševića, vodje  kriminalne grupe Zijada Turkovića,  policijskog funkcionera koji je dilao drogu Rame Brkića. Prije toga poništili su presudu i na početak vratili sudjenje optuženim za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu. Opet iz proceduralnih razloga.
Tu je i "sto godina" otvorena istraga protiv Atifa Dudakovića za ratne zločine, istraga za zločin u Dobrovoljačkoj, istraga za zločine u Sarajevu (šta da rade kada su i Caco i Ćelo i Juka mrtvi?!).
Zato je važna nedavna izjava Esada Lukača iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca na Kazanima da je bilo nephodno odmah nakon rata raščistiti priču o Sarajevu, utvrditi istinu, reći da je bilo zločina, utvrditi ko ih je činio i koliko ljudi je ubijeno.
- Da su odmah nakon rata svi koji odlucuju odlucili da sa Sarajevom i onim sto se ovdje desavalo i sa jedne i sa druge strane rascicstimo, ne bismo dosli od ovoga, rekao je konačno naglas i Lukač, ono što je svakom ko ima dvije čiste u glavi odavno jasno.
Upravo zato može se bez straha reći da su Sud i Tužilaštvo BiH svojom selektivnom primjenom pravde u predmetima ratnih zločina najoodgovorniji za nepovjerenje i za pomirenje kojeg u BiH nema ni 20 godina od završetka rata.  
 Za sve to vrijeme ne prestaje obučavanje sudija i tužilaca po svjetskim destinacijama, ali ni organizovanje seminara u zemlji. Ako se tome doda i strukturalni dijalog o reformi pravosudja u BiH pod palicom EU i vide efekti u praksi i budali je jasno da je sve to šuplja priča osmišljena za isisavanje miliona maraka. 
Tako je u Sarajevu ovih dana održana stohiljadita po redu "naučna  konferencija o izgradnji modernog pravnog sistema" na kojoj je više od 200 učesnika iz zemlje i svijeta zaključilo da je "moderan pravni sistem  jedan od najvažnijih elementa u izgradnji ove drzave". Eureka!!!
Efikasan pravni sistem po svim anketama želi oko 85 odsto stanovnika BiH, a kako se on gradi, ili barem pokušava, ovih dana lekciju i tužiocima i sudijama, ali i medijima ovdje održali su Marija Bami i "Koha ditore".
Mi nismo imali tu sreću, jer nismo imali tužioca ni sličnog Mariji Bami. Našim medijima i sudije i tužioci obraćali su se što javno, što ispod stola, samo kada su odlučili da "pakuju" jedno drugom ili onom trećem.
Zloupotrebljavali su medije doturanjem detalja iz istraga od kojih na kraju nije bilo ništa, pa je ostalo otvoreno pitanje da li su to možda radili da bi reketirali osumnjičene, da bi im se svetili ili da bi ih eliminisali jer su nekom zasmetali?
U lekciji koju je davao mladim novinarima, moj po stažu iskusniji kolega bi govorio: "Vi niste tu da otkrijete istinu, jer istine su uvijek najmanje dvije. Vaš zadatak je da budete u službi pravde. Pravda - to je sveta novinarska misija".  
A ako je tako sa novinarstvom, šta je onda sa pravosudjem? Ono što je evidentno je da pravda nije misija ni Suda ni Tužilaštva BiH. A kada će i hoće li biti ne zna se. Kako sada stvari stoje i ako bude, biće to mnogo poslije evropskog boja na Kosovu.

Нема коментара:

Постави коментар