субота, 14. децембар 2013.

SF rijaliti šou




Posebno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju donio je u srijedu naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog neimplementacije odluke "Sejdić-Finci" Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.
- Nesprovođenje ove odluke dovelo je do obustavljanja sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona evra, čime je nanesena velika šteta svim građanima BiH i zbog čega je izazvana ogorčenost građana naše zemlje, kao i međunarodne zajednice - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Još nije poznato koga će Tužilaštvo BiH hapsiti, ali izvjesno je da bi N.N. lica mogli biti lideri političkih partija koje su učestvovale u političkim pregovorima o primjeni SF presude.
Ako je tako, a jeste, uskoro se može očekivati da se lideri stranaka iz FBiH Sulejman Tihić, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Božo Ljubić nađu iza rešetaka. Da bi bio zadovoljen nacionalni ključ, robija prijeti i liderima stranaka iz RS Miloradu Dodiku i Mladenu Bosiću, koji su takođe učestvovali u političkim pregovorima.
Simptomatično je da se sve to desilo u sedmici u kojoj je obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Posebno odjeljenje Tužilaštva BiH za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u to ime odlučilo je da pokaže zube i kriminalu i korupciji zada smrtni udarac.
Ovim iznenadnim potezom Tužilaštvo je pokazalo da je veoma ozbiljno shvatilo upozorenja da je osnovni problem rasta korupcije u zemlji upravo nefunkcionisanje pravosudnog sistema. I odlučilo je da profunkcioniše.

Afere dugog trajanja


I dok Posebno odjeljenje za borbu protiv korupcije i kriminala otvara istragu zbog nepostizanja političkog dogovora, mi "mali ljudi" nastavljamo da živimo životima u kojima ne postoji nijedna oblast u kojoj nema korupcije.
Zdravstvo, pravosuđe, policija, školstvo, javna uprava, mediji... Sve ono što ne može da se završi legalnim putem završi se parama. Samo se dobro treba raspitati kome i koliko treba dati. I cilj je ispunjen.
Na tržnici korupcije sve može da se kupi: diploma, penzija, medijski tretman, ocjena, titula, posao, nagrada, optužnica, oslobađajuća presuda, mjesto u vrtiću...
Korupcija je odavno obrazac naših života. Aktivni srpski jezik, u skladu sa društvenim kretanjem, promijenio je i leksiku pa su lopovi u narodu dobili naziv "sposobni".
"Sposobni" su oni koji su iskoristili javnu funkciju da se obogate, a nisu završili u zatvoru. "Sposobni" su dakle svi oni koji su kradući javni novac kupili avione i kamione, jer niko od njih nije pravosnažno osuđen.
Dugogodišnje neprocesuiranje, nekažnjavanje "sposobnih" dovelo je do naglog rasta korupcije u cijelom društvu i potpunog narušavanja sistema vrijednosti.
- Javno dobro i opšti interes ne zanimaju više nikoga. Tu je početak i kraj svega. To je baza iz koje je došlo do moralnog sunovrata i pada cijelog sistema vrijednosti - zanimljiva je definicija mog druga.
Razne vlade, razni funkcioneri, razni direktori od početka devedesetih do danas opljačkali su mnogo javnog novca. Afere su se smjenjivale jedna za drugom: od prodaje "golfova" iz Vogošće, šverca oružja i municije, rasprodaje mašina iz predratnih fabrika do državnog šverca naftom i cigaretama.
Država je i sama činila krivična djela da bi došla do novca za potrošnju, a paralelno s tim pojavili su se pojedinci koji su isti posao radili, ali za sebe. Tako su nastali tajkuni.
Elita se rađala, društvo je siromašilo, a opravdanja za to nije nedostajalo. Prvo je to bio rat, onda potrebe vojske i uprave, potom sankcije...
Sa dolaskom mira pljačka građana nastavila se kroz privatizaciju i koruptivno upravljanje javnim preduzećima. Akteri u aferama dugog trajanja su se smjenjivali, ali biznis se nastavljao: pronevjere u "Šumama", "Elektroprivredi", fondovima, privatizacija banaka, rasprodaja društvene imovine...
Optužnice, iako su kojim slučajem bivale podignute, padale su na sudovima. Nekažnjeni kriminal i korupcija su tako jačali i postali način života. Korupcija je postala sistemska, a građani puka sirotinja.
Sva istraživanja od posljednjeg "Galupovog", do istraživanja domaćih agencija na terenu potvrđuju da građani ovdje na visokom drugom mjestu percipiraju problem korupcije ...Svaki četvrti priznaje da je i sam učestvovao u tom lancu. Korupcija je najviše zastupljena u javnoj upravi gdje ima najviše novca. Od nje nisu amnestirani ni pravosuđe, nevladin sektor, ali ni mediji.
Tužilaštva i sudovi sve te godine su "usko grlo" za procesuiranje slučajeva korupcije, a pravda koju sprovode je "selektivna" i vršena po narudžbama centara moći, ekonomske ili političke. Da li je ovaj princip primijenjen u aktuelnom slučaju Račić, kako tvrde neki, moraće da se pokaže veoma brzo.

Luda kuća


Problem presuđivanja, ili problem oslobađajućih presuda, postao je osnovni temelj jačanja korupcije. I sama Evropska komisija u svim izvještajima naglašava da su poražavajući podaci koji analiziraju konačne sudske presude u vezi sa koruptivnim krivičnim djelima.
Naravno, nisu jedini krivci za rast korupcije tužilaštva i sudovi. Mnoge nevladine organizacije obogatile su se na programima borbe protiv korupcije, a jedini rezultat njihovog rada je zabrinjavajući porast iste.
U situaciji u kojoj oni koji treba da štite zakone ne rade ništa, a i sami su podložni korupciji, otvara se prostor za mešetare raznih vrsta, koji se lažno predstavljaju kao borci protiv kriminala. Jedan od slikovitih likova iz te branše je Domogoj Margetić, Zagrepčanin koji naivno građanstvo od Banjaluke do Beograda "prosvećuje" otkrivajući mu koruptivne afere. Domogoj, ali i drugi likovi iz istog stafa, rukovode se principom plati da te ne prozivam, ili plati da njega prozivam.
Sličnu igru igraju i neki mediji i novinari plaćeni i aktivirani kao oruđe određenih političkih i interesnih grupa za diskreditaciju konkurencije.
Ipak i dalje najunosniji biznis na ovim prostorima je politika. Lični profit koji ostvaruje ta djelatnost ubjedljivo je najbrži i najveći zbog čega je i borba za vlast, ili borba za raspolaganje javnim novcem, bespoštedna i prljava do krajnje granice. I u toj priči nema nevinih.
Sve analize govore da problem korupcije nije u zakonima, već u odsustvu njihove primjene, te da je za suštinsku borbu protiv korupcije potrebna politička volja. Ta volja znači da se neko stavi iza rešetaka zato što je zloupotrijebio javna sredstva. I opet smo na početku priče. Na pravosuđu koje je sve samo nije nezavisno od politike, na pravosuđu koje ne radi ništa ili ako i radi onda to radi selektivno, po nalozima.
O tom problemu prije neki dan ponovo se pričalo u Briselu. Odatle su ministri pravde i policije EU 5. decembra još jednom odaslali poruku da je zbog rasta korupcije, kriminala i pranja novca, moguća suspenzija bezviznog režima.
Možda je upravo to nagnalo Posebno odjeljenje Tužilaštva BiH da povuče posljednji očajnički potez i krene u boj.
Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić dva dana prije naredbe Tužilaštva najavio je "cunami u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u kojem neće biti nedodirljivih bez obzira na poziciju, političku i drugu opredijeljenost, moć i uticaj".
Onda je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić istoga dana kada se oglasilo Tužilaštvo napustio sastanak lidera stranaka iz FBiH na kojem se dogovaralo na koji način ispuniti SF presudu. Time je Radončić rizikovao da postane prvo N.N. lice koje će oduvati cunami koji je predskazao ne znajući u šta se upušta.
I kako god okreneš, neosporni favoriti još jedne sedmice za nama su Bajro Sejdić i Jakob Finci. U toj sedmici njima u čast obilježena su dva međunarodna dana: Dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava. Kraj SF rijalitija se ne nazire. Cunami prijeti da se proširi van granica zemljine hemisfere i pretvori u ratove zvijezda.

Нема коментара:

Постави коментар