субота, 7. јун 2014.

Kod nas toga nema :)

  
Kod nas nema plagijatora.
Kod nas nema brzinskog štancanja diploma ni na privatnim, a ni na državnim fakultetima.
Kod nas više od polovine činovnika i direktora nije steklo diplome i zvanja studirajući uz rad (na važnim mjestima).
Kod nas nikada niko nije nekom budućem direktoru ištancao diplomu, a da ispite polaže poslije, fiktivno.
Kod nas nema šanse da neko prvo magistrira, a potom diplomira.
Kod nas su svi vlasnici privatnih fakulteta istaknuti intelektualci i priznati naučnici.
Kod nas svi dekani imaju izvrsne naučne reference i nijedan nema  spornu ni diplomu ni zvanje.
Kod nas nema šanse da poslovodja nekog recimo supermarketa postane redovan profesor ekonomije.
Kod nas ove godine 15 građana Niša ne brani doktorsku disertaciju na  jednom fakultetu.
Kod nas nema Megatrendova, univerziteta zaduženih za snabdijevanje administaracije diplomama.
Kod nas nema univerziteta na kojima se pada jedino niz stepenice.
Kod nas nema univerziteta na kojima odgovor na pitanje: Za koliko završavaš godinu? Glasi: Za 5000 KM!
Zato su kod nas svi ovih dana šokirani neslavnim primjerom srpskog ministara policije Nenada Stefanovića. Sablažnjavaju se po kafanama, kućnim druženjima, prepričavaju u dugim telefonskim razgovorima. Fenomenom Megatrendizacije bave se novinari, "radnici" na društvenim mrežama, analitičari... svi preneraženi i šokirani. Preko plota se bolje vidi, a i nije opasno.

Megatrendizacija



Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović u junu prošle godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)". 
Ovih dana za Peščanik detaljnu analizu njegove disertacije uradila  su tri profesora svjetski prestižnih univerziteta i utvrdili da  doktorat obiluje plagijatima, kao i da je naslovna tema promašena jer se Beograd iz naslova disertacije pominje u jednom od 16 poglavlja.  Već uveče sajt Peščanika je oboren, a ujutro se oglasio dekan Megatrenda Mića Jovanović lično koji je rekao da je Stefanovićev doktorat "autentično naučno delo", a profesori koji su ga analizirali  "nazovi stručnjaci". Jovanović je potom, oprobanom taktikom, slučaj plagijat prebacio na teren politike, uz tvrdnju da se tu radi o "napadima sa političkom konotacijom".  
Poodavno sam čula kako na tom Megatrendu studira armija od oko 25.000 ljudi, da je prva godina besplatna, a poslije te oderu. Navodno da ga uglavnom upisuju bogati, a loši đaci koji ne mogu da se upišu na državni univerzitet ili su tamo gubili godine pa im se sada žuri da završe.
Mnogo legendi se vezuje za Megatrend. Kao i mnogo javnih ličnosti. Bivši ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović bio je istovremeno i ministar i profesor na Megatrendu. Boris Tadić je 2008. tamo držao predavanje. Profesori na Megatrend univerzitetu su sadašnje i bivše ministarke Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović i Alisa Marić, zvjezda Pinka Lea Kiš, a počasni doktor Milutin Mrkonjić. Izvršni direktor Megatrenda je Milica Gajić, supruga Marka Miloševića.
Megatrend su završile i mnoge estradne ličnosti, među kojima je i  pjevačica Nataša Bekvalac, a Vesna da Vinča i Ekstra Nena (asistent Megatrenda) doktorirale su na tom univerzitetu.
Megatrend vjerovatno jeste, ali na žalost nije jedina prodavnica diploma. Eto ministar Velja Ilić nije magistrirao na Megatrendu, nego u Čačku. Na Megatrendu nije diplomirao ni Toma koga klinci zovu Toma Diploma. Ni bivši ministar vojni Dragan Šutanovac nije ekspresno diplomirao na Megatrendu netom nakon što je postao ministar. Ni Jorgovanka nije student Megatrenda ona je diplomirala na Univerzitetu "Educons" iz Sremske Kamenice. Taj Educonos je veoma blizu onog drugog univerziteta Fabus, koji je u RS veoma popularan i na  kojem je diplomirao i doktorirao veliki broj ovdašnjih direktora, poslanika i drugih važnih faca. Taj fakultet je imao i svoju ispostavu u Hercegovinu, u jednom svadbenom salonu u Grudama. Ne znam da li je još uvijek otvorena.
Nije Megatrend "najgori od sve djece", niti je jedini (svako ima svoj Megatrend), ali je jasno je da je uticaj Megatrenda na srpsku političku scenu i intelektualni kapacitet države Srbije u ovom trenutku u mnogome odlučujući zbog čega se ovaj fenomen i zove Megatrendizacija Srbije.
Tim fenomenom bavio se i ministar Ivan Tasovac, naravno onda kada nije bio ministar, nego direktor Filharmonije i slobodni intelektualac.
Ovo su tek neke od njegovih misli iz tog vremena:
"Obavezno štivo za doktorske studije Megatrenda: Evolucija srpskog intelektualca od Slobodana do Miće Jovanovića".
"Nabavite najnoviju slikovnica za doktorske studije Megatrenda: Kratka istorija srpskog školstva od Dositeja do Žarka Obradovića".
"Uskoro ćemo svi mi koji nismo doktorirali na Megatrendu postati et(n)ička manjina u Srbiji".


Bravar je zakon



Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije u posljednjih pet godina samo u Beogradu broj doktoranata je od 405 porastao na 3000. U Novom Sadu je u posljednjih osam godina doktoriralo 1600 studenata, što je više od trećine doktora nauka koje je ovaj univerzitet imao od osnivanja.
Ne znam raspolaže li sličnim podacima Zavod za statistiku RS, ali na njihovom sajtu piše da je u prosjeku posljednjih nekoliko godina broj doktoranata oko 50-60 godišnje. 
Naravno da je problem sumnjivih diploma posledica loše ili nikakve provjere visokoškolskih ustanova, ali i visokog stepena korupcije.
Upravo taj problem je suštinski za razvoj svakog  društva, jer štancanje diploma i zvanja je zločin koji će imati dugoročne razorne posljedice po generacije koje će pristizati za školovanje u narednih 50 godina. Zato je sramotna devalvacija suštine obrazovnog sistema slom svih moralnih vrijednosti. To je  zločin protiv čovječnosti dugog trajanja.  
Štancanje diploma i doktorata na našim privatnim, ali i javnim fakultetima od Trebinja preko Sokoca, Doboja i Banjaluke pa sve do Prijedora ne privlači ni tzv. "režimske" ni tzv. "nerežimske" medije. Analiza doktorata kako političara,  tako i novinara, ali i svih drugih posebno javnih ličnosti kod nas takodje nije zanimljiva tema. O tome ćute i profesori univerziteta, oni koji su do zvanja došli čestito. Interes javnosti i cijelog društva zanemaren je u spirali zločina, u kojoj je svako svakom dužan "diplomu". A tu su i specijalne veze "Mi vama u Kragujevcu, vi nama na Palama" ili tako nešto.
Zato se ovdje skoro neće desiti da ne daj Bože neko odstupi sa javne funkcije zato što je plagijator ili zato što je kupio zvanje ili diplomu. Niti će univerzitet nekom oduzeti diplomu i poništiti doktorat jer je plagijat.
Pa nismo mi Njemačka, a nećemo nikada ni biti. U Njemačkoj je Anet Šavan, bivši  ministar obrazovanja, morala da podnese ostavku 2013. godine, nakon što je dokazano da je plagirala doktorat. Doktorat joj je poništen. Istu sudbinu je 2011. doživio i Karl-Teodor Gutenberg,  ministar odbrane i najbliži saradnik kancelarke Angele Merkel.
A nismo ni Mađarska. Kako je krenulo nećemo ni to biti. U Mađarskoj se sličan slučaj desio sa bivšim predsednikom Pal Šmitom 2010. 
Baš ovih dana kada je plagijat ministra bio top tema u okviru obilježavanja 100 godina Velikog rata u Beogradu je otvorena izložba fotografija Arčibalda Rajsa.
U svom političkom testamentu: "Čujte Srbi, čuvajte se sebe" dr Rajs, Švajcarac koji je sa Srbima proveo najteže godine, ukazao je na velike poremećaja u društvu, a dobar dio tog štiva posvećen je obrazovanju i srpskoj "inteligenciji".
- Vaš čovek iz naroda, seljak, neiskvaren uticajem profesionalnih političara, nije podmitljiv. „Inteligencija" vam to jeste, i to od najsitnijeg činovnika sa ili bez diplome do ministra.... Umesto da deluje pozitivno, vaša inteligencija je delovala negativno. Umesto da gradi, ona je razgrađivala. Ona je žarište truleži i iskvarenosti, od čega toliko trpite. Ako joj dopustite da nastavi zemlja vam je izgubljena. Počistite kuću, pometite sve ohole i štetne marionete. .. Nemojte da vas zasene ljudi koji u suštini nemaju nikakvu vrednost, ali čiji je loš primer neizmerno opasan po duhovno zdravlje vašeg naroda, napisao je 1928. godine Arčibald Rajs.
I kao što poslije svega primjeti neznani analitičar: Sporedno je pitanje da li je Stefanovicev rad plagijat, pravo pitanje je da li je Megatrend univerzitet?
Zato najbogatiji čovjek na planeti, osnivač Majkrosofta Bil Gejts do danas nije kupio ni doktorat, a ni diplomu.
Nije ni bravar, a izvrsno je svirao klavir!




Нема коментара:

Постави коментар